Студеният резерв отива в държавната Марица. Това решиха депутатите, като левите застанаха зад идеята. Социалистите се заканиха да следят дали той наистина ще отиде в ТЕЦ "Марица Изток 2". За нас на първо място стои енергийната сигурност на държавата, обяви Таско Ерменков и допълни, че тя е невъзможна без функционирането на държавната Марица.

Продължава политиката на лъкатушене в енергетиката, разкритикува обаче червеният депутат. Управляващите нямали стратегия за развитие на енергетиката, а енергетика няма как да се управлява на парче, отсече Ерменков.

От ДПС пък предположиха, че следващият министър, който ще си тръгне от властта е Теменужка Петкова. В момента се прави опит за преразпределение на бизнес, заподозря Рамадан Аталай. Нямало грижа за енергетиката. Енергийната ни сигурност щяла да виси във въздуха, по мнението на Аталай.

И политическо, и икономическо било решението за прехвърляне на студения резерв

И политическо, и икономическо било решението за прехвърляне на студения резерв

Според Валентин Николов ГЕРБ застава зад политиките на тримата министри в оставка

Най-лошото, което направихме е, че допуснахме политиката в енергетиката, обяви Валентин Николов от ГЕРБ.

Припомняме, на 20 юли беше внесено предложението от ГЕРБ и ОП за ограничаване на т.нар. студен резерв - енергийните мощности, с които страната ни трябва да разполага по закон и които трябва да се съхраняват за извънредни ситуации. Като причина за ограничаване на количеството студен резерв, който да се съхранява в този ТЕЦ, е неговата собственост (той е на Ахмед Доган) и фактът, че за пазенето на този ресурс държавата плаща определени суми.

Депутатите от регионалната комисия одобриха намаляването на количествата "студен резерв".

От АИКБ приветстваха решението.

На 21 юли Христо Иванов излезе с обръщение от ТЕЦ "Варна" и обвини управляващите за съучастие в далаверата със студения резерв на Доган. По изчисленията на "Демократична България" договорът е струвал на данъкоплатците 54 млн. лв.

Малко по-късно от Върховната касационна прокуратура съобщиха, че са се самосезирали по случая.