Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на финансите Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов. Поводът са множество жалби и сигнали от граждани заради Програмата за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества, съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

Съгласно Програмата за компенсиране, битовите клиенти на природен газ се подпомагат с определени суми за консумацията на един мегаватчас гориво. В стойността не е включен ДДС.

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че гражданите са разочаровани от малките компенсации. Компенсациите не са несъизмерими с безпрецедентното повишение на регулираните цени за природен газ. Тя настоява за промени, които да увеличат размера на компенсациите.

Общественият защитник посочва, че след като се е запознала с Програмата за компенсиране, тя установила, че съществува риск битовите клиенти на природен газ да не могат да покриват многократно завишените си сметки.

По думите на Ковачева искането на гражданите за увеличаване на размера на подкрепата е напълно справедливо.

Удължават срока на енергийните компенсации

Удължават срока на енергийните компенсации

Към момента няма забавяне на доставката на природен газ и петрол

Тя припомня, че битовите клиенти на природен газ са единствените, които останаха незащитени от мораториума върху измененията на регулираните цени на електрическата и топлинната енергия и питейната вода, въведен от 47-ото Народно събрание през декември 2021 г.

Ковачева определи като тревожно продължаващото поскъпване на природния газ и на останалите енергийните източници в международен мащаб. Именно заради това тя настоява за по-големи компенсации за битовите потребители.

За да бъдат адекватно подпомогнати битовите клиенти на природен газ, Ковачева предлага да се извърши нова оценка на поставения проблем. Освен това тя посочва, че е справедливо измененията да бъдат приложени със задна дата - от м. декември 2021 г.

Природният газ скача с 3.5% за март месец

Природният газ скача с 3.5% за март месец

Цената на природния газ става 113.73 лв. /MWh