В Република Северна Македония се пишат нови учебници. Забележките идват не само от България, а и от Гърция, както и от албанската общност в Република Северна Македония. Но работата на нашата комисия засяга преди всичко отношенията между България и Република Северна Македония в исторически план. Това каза доц. Наум Кайчев, член на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси, съобщи БНТ.

Той допълни, че 12-та среща на Смесената българо-македонска комисия ще се проведе днес в Министерството на външните работи. Тя ще протече онлайн.

Нашата комисия е експертна, не политическа. И няма причини да спира нейната дейност и не очакваме такова действие от тяхна страна, допълни още той. Като подчерта, че е договорено през настоящата година да се проведат пет заседания на комисията, първото от което е днес и утре.

Той изрази опасения, че политици от Република Северна Македония се намесват в работата на комисията.

Припомняме, вчера Захариева прие външния министър на Република Северна Македония. По време на неофициалната им среща бяха обсъдени двустранните отношения, европейската перспектива на Република Северна Македония.

Припомняме, на заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

Още преди това преговорите между българските и македонските историци в общата комисия започнаха да буксуват, като препъникамък се превърна фигурата на Гоце Делчев. Срещата на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната".

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

На 2 май 2020 година стана ясно, че Македония едностранно е прекратила разговорите за общата ни история.

След известно прекъсване на 16 октомври 2020 г. Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси е постигнала напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която имаше прогрес.