Двама здравни работници от Хасковско са се заразили с коронавирус след поставяне на първата доза на ваксината. Това съобщи bTV. Лекар от СБАЛПФЗ Хасково и санитарка от МБАЛ- Харманли, които са били сред първите ваксинирани - са проявили симптомите в рамките на 10 дни след имунизацията.

И двамата се лекуват в домашна обстановка, без усложнения, като болестта им протича сравнително леко. Няма връзка между поставената ваксината и последвалото инфектиране с COVID. Двамата обаче няма да бъдат реимонузирани засега, съобщи д-р Станимира Тананова -зам.-дириректор на РЗИ-Хасково.

Ваксиниран лекар от онкоболницата в Благоевград е с коронавирус

Ваксиниран лекар от онкоболницата в Благоевград е с коронавирус

Петима медици от тази болница са с Covid

Днес бързи са предадени на здравните работници от училищата в община Хасково. По график, утре тестовете ще получат училищните медицински сестри от общините Димитровград и Харманли.

Припомняме, тази сутрин бе съобщено за ваксиниран лекар от онкоболницата в Благоевград е с коронавирус.

Припомняме, миналата седмица компанията производител на ваксината Pfizer/BioNTech съобщи за забавяне на ваксини срещу Covid-19 в Европа,заради реорганизация на производствените мощности в Испания и Белгия. Затова на 18 януари пристигнаха малко повече от половината от очакваните 35 хиляди дози. Според заявката ускорени доставки ще стартират в седмицата от 15 февруари.

На 13 януари България получи и 2400 дози от втората одобрена ваксина срещу коронавирус - тази на Moderna, които останаха в РЗИ-София. Още 4000 дози трябва да пристигнат на 25 януари. Имунизацията и с тази ваксина изисква поставянето на две дози в интервал от 28 дни.

Целта на здравното министерство е 36% от населението на страната да бъде ваксинирано през първите шест месеца на годината.

Третата доставка на ваксини на Pfizer пристигна

Третата доставка на ваксини на Pfizer пристигна

18 720 дози - около половината от това, което очаквахме

До този момент са докладвани 19 реакции на ваксината на Moderna, но всички съобщения за в рамките на предвиденото в кратката характеристика, информира още Богдан Кирилов. Няма докладвани странични реакции.