Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов е доволен, че обществото гледа с все по-голямо доверие на българските въоръжени сили. С такова заключение излязоха от военното ведомство след края на двудневната конференция на тема "Тенденции в развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България".

Сериозният проблем, който касае Министерство на обраната и други институции в България, е подготовката в основните и средните училища, откъдето идват кадрите, които се записват във военните училища.

47% от учениците не достигат минимално ниво на грамотност

47% от учениците не достигат минимално ниво на грамотност

Между 50 и 60 място сме по четене сред другите 79 държави в PISA

Върху този проблем правителството има какво да мисли, въпреки че предприе правилна политика за увеличаване доходите на учителите, но нивото на образователна подготовка не е на необходимото ниво. Една малка част от курсантите първата година наваксват образователни възможности, пропуснати в средното си образование, негодува Каракачанов

Военновъздушното училище също било възстановено, проектите за Ф-16, както и модернизацията на машини и флота били довършени, доволен е вицепремиерът. Каракачанов се надява до края на настоящата година да има сключени договори за модернизацията на флота.

Яснота по договора за изтребителите поиска Румен Радев и от американската делегация

Яснота по договора за изтребителите поиска Румен Радев и от американската делегация

Българският държавен глава се срещна с посланик Херо Мустафа и с американска делегация, водена от Матю Бойс

Никога през последните 30 години не се е случвало в една и съща година да се случват три проекта, изрази задоволството си Каракачанов. "Справихме се подобаващо. Едно от нещата е, че за втора поредна година хората, постъпили в служба, са повече, отколкото тези, които са напуснали. Миналата година бяха около 156 постъпили, сега са близо 400 човека", подчерта вицепремиерът.

Тенденцията е добра и вследствие на няколко неща - повишаване на възнагражденията и на убеждението, че на армията се обръща внимание и професията кадрови войник заслужава повече внимание. Медиите също много добронамерено и активно отразявали развитието и положителните процеси в армията.

Войводите убеждават Вълчев за военното обучение в училище

Войводите убеждават Вълчев за военното обучение в училище

10 млн. за поемане на таксите на 4-годишните деца

Според програмата за управление на правителството трябва да се обърне внимание на въвеждането на принципа на доброволната военна служба. Това щяло да покрие празноти, но нямало да реши генерално въпроса.

По отношение на социалните условия, Каракачанов заяви, че за трета поредна година се увеличават възнагражденията, доста средства се отделили за капиталови разходи. Социалните проблеми са доста, които трябва да бъдат решавани умно и с перспективи напред, посочи военният министър.

Одобриха законопроекта за отложеното пенсиониране на военните

Одобриха законопроекта за отложеното пенсиониране на военните

Заложено е и в армията да се приемат и 40-годишни кандидати

Преодолява се процентът на техниката, която е в неизправност. Процентът на неизправна и негодна техника намалява, отчете Каракачанов. Най-важното е че тенденциите са положителните по отношение на дисциплината и подготовката - над 30 учения били проведени. Мисиите на военнослужещите пък били обезпечени, осигурени и добре подготвени.