За засилване на Стратегическия диалог между двете държави, България и САЩ, е необходимо поставянето на ясни насоки и мерки за сътрудничеството в области от взаимен интерес. За това настоя българският държавен глава Румен Раев на среща с посланик Херо Мустафа и с американска делегация, водена от Матю Бойс, заместник-помощник държавния секретар на САЩ. На срещата присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тази сутрин се състоя и Първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ

Пред делегацията Румен Радев призова за конкретни срокове и мерки при изпълнение на поръчката за нови самолети за Военновъздушните ни сили, включително за изясняване на необходимите допълнителни средства за придобиване на пълноценни оперативни способности. Припомняме, че президентът Румен Радев беше един от последователните критици на сключената сделка за закупуване на изтребители Ф-16. Критиките му бяха насочени основно към процедурата.

За още дебати и отговори за истинската цена на Ф-16 настоя Румен Радев

За още дебати и отговори за истинската цена на Ф-16 настоя Румен Радев

Скрити и неясни разходи, които България ще плаща впоследствие

"Засилването на индустриалното сътрудничество трябва да е важен елемент от програмата за модернизация на въоръжените ни сили по съвместни проекти със САЩ", заяви президентът. Румен Радев подчерта, че за да се преодолее технологическата и икономическа пропаст между страните от НАТО, е необходимо да се развиват съвместно високи технологии и да се работи по общи проекти за произвеждане на военно оборудване. "Трябва да се преодолее линията на разделение на държавите съюзници на производители и на купувачи на военно оборудване. Следва да се положат усилия за научно-техническо сътрудничество и трансфер на високи технологии", заяви Румен Радев.

България високо цени подкрепата на САЩ в усилията на страната ни в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на закона, е уверил още президентът. Ефективни резултати в тази насока ще се постигнат само с безкомпромисен подход в духа на демократичните ценности.

Борисов ни хвали пред САЩ: Върнахме се на газовата карта

Борисов ни хвали пред САЩ: Върнахме се на газовата карта

Във военното сътрудничество отношенията ни били най-безпроблемни

На срещата е обсъдено и българското домакинство на Шестата среща на върха на регионалната инициатива "Три морета", която обединява 12 държави от Европейския съюз, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море, и се подкрепя активно от Съединените американски щати. Българският държавен глава вече отправи покана за участие във форума към президента на САЩ по време на срещата на върха на НАТО в Лондон.

Инициативата "Три морета" е създадена през 2015 г. и цели да се насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона чрез съвместни проекти.

В разговора беше обсъден целият спектър от въпроси от взаимен интерес, влизащи в обхвата на Стратегическия диалог между България и САЩ - сигурност, икономика, енергетика и образование.