579 млади лекари, 53 с отличен успех, 3-ма пълни отличници, сред тях 35 чуждестранни студенти - това е випуск 2021 на Медицински университет-София, на който днес официално премиерът Кирил Петков, президентът Румен Радев, двама министри, на образованието - Николай Денков, и на здравеопазването - Асена Сербезова, лекари, професори, бивши ректори, председателят на БЛС Иван Маджаров и ректорът Лъчезар Трайков дойдоха на крака в зала 1 на НДК, за да присъстват на връчването на дипломите им и полагането на Хипократовата клетва.

Президентът Радев отбеляза, че за първи път толкова официални лица са на официалната церемония по завършване на випуска.

Лъчезар Трайков: Все повече лекари предпочитат да останат в България

Лъчезар Трайков: Все повече лекари предпочитат да останат в България

В предишни години около 60% от младите лекари са завършвали с намерението на емигрират

Ректорът на Медицински университет-София проф. Лъчезар Трайков призова новозавършилите да помислят какво ги е довело дотук и как ще продължат. Изискват се време, усилия, преодоляване на трудности от личен и социален характер, лекарската професия е различна от всяка друга професионална реализация, добави той. Трайков подчерта, че е горд с новия випуск лекари.

Решението се взема заедно с пациента, препоръча д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз.

БЛС се споразумя с Касата за разпределението на икономиите

БЛС се споразумя с Касата за разпределението на икономиите

Средствата ще бъдат изплатени на всеки участник

Министър Сербезова отбеляза, че професията не е лека и обществото е натоварено с много очаквания към нея, и че тя величае, опазва качеството на живота. Отговорностите не са малки, знанията на съмнения играят съществена роля в тази професия, добави тя и апелира за по-висша форма на познание - доброта, емпатия.

Премиерът Кирил Петков посочи, че ще им предаде една нестандартна лекция, която е научил от свой професор в Харвард.

Той обясни на завършващите лекари как да правят най-трудния избор - да решават кой живот да спасят, като разказа за принципа на Камп и принципа на Конфуций.

От трите принципа да избираш между добро и добро, между лошо и добро, Петков се спря на третия, най-труден избор, в който трябва да се избира между лошото и лошото, а именно - кой живот да спасиш. Поиска студентите да гласуват с ръка как биха постъпили в дадени за пример от него ситуации. Задачата беше с машинист, който кара влак и трябва да реши дали да спасят пътниците, седящ на релсите човек, или двама преминаващи встрани чрез маневрата, която трябва да направи - по негови сметки гласуваха 40% от студентите, а във втория случай, когато трябваше да бутнат човек от мост, за да спасят двама души отдолу - не гласува нито един. Същият принцип, но друго решение, заключи той.

На завършващите лекари премиерът разказа и за принципа на Конфуций - за да се вземе решение, трябва да се поставите на мястото на всеки един от участниците - ватмана, моста, човека на релсите, трябва да обследвате тези ситуации от гледна точка на този човек, а в случай на лекарите - човек със сърдечен удар, с ковид, няма интензивно легло и т.н. Вторият принцип не дава отговор - но дава гледна точка, че сте обследвали всички варианти, каза Петков. А любимият му модел бил на Камп - ако се махнат всички лични стимули при вземане на решение, само тогава сте свободни да е правилно, например - как би повлияло на вашата репутация, на заплащане, кариера, семейство. Всички ние знаем кое е правилното вътре в нас решение, трябва да се освободим от стимулите, посочи той.

В заключение той разказа и за трудното решение, което е взел 13 г. след лекцията на своя професор при спасяването на алпиниста Боян Петров. Имало 2% вероятност да бъде спасен и 20% вероятност петимата алпинисти, които са тръгнали да го търсят, да загинат. Той взел решение да ги върне и да спре акцията. Имал втора възможност, "каквато рядко се явявала, за да спаси съвестта" - времето се оправило и летял с хеликоптер, но се оказало, че Боян Петров не бил на повърхността и няма как да бъде спасен. В повечето житейски случаи няма втори шанс, който да ви махне отговорността от съзнанието, категоричен бе премиерът.

Той поздрави студентите, пожела им да вземат морални решения, да са горди, че са български лекари и обяви, че "всички ние разчитаме на тях".

Радев песимист този състав на ВСС да вземе рационално решение за оставка на Гешев

Радев песимист този състав на ВСС да вземе рационално решение за оставка на Гешев

Очаква прозрачност и отчетност и за "Булгаргаз"

Президентът Румен Радев говори по същество за проблемите на лекарската професия - за ниското заплащане в професията и нуждата от нова апаратура, както и за средствата за здравеопазване в Плана за възстановяване и устойчивост.

Да създадеш добър лекар е мисия, в която Медицински университет е безспорен лидер, каза Радев и изказа признателност към ръководството на висшето учебно заведение за новите методи, студентите от цял свят.

"Едва ли ръководството си спомня друг случай да присъства вицепремиер, президент, премиер, министри. Здравето на българина е във фокуса на държавното ръководство", започна той. Пандемията от коронавирус оголи проблемите на българското здравеопазване, че има консенсус за дълбока трансформация на българския модел, върна в огромна степен престижа на българския лекар, повдигна въпроси как да бъде извършена трансформацията на този модел, какви средства са необходими, по кои пътища можем да тръгнем, добави президентът.

Евролидерите чули от Радев позицията на България за РСМ

Евролидерите чули от Радев позицията на България за РСМ

Той смята, че трябва да сме безкомпромисни, защото "за права и копенхагенски критерии не се преговаря"

Имате възможност да работите със съвременни технологии, потенциалът ви да бъде реализиран, пожела той и поиска да се оползотворяват добре средствата, събрани от "Българската Коледа", както грижата на Министерството на здравеопазването за изграждане на детска болница да върви заедно с проекта за изграждане на детски рехабилитационен център.

В края на церемонията новите български лекари положиха Хипократова клетва.