Видеозаснемането по време на изпитите за шофьорска правоспособност няма да направят по-внимателни и по-мислещи самите шофьори. Това заяви експертът по пътна безопасност професор Румен Миланов, който в студиото на Нова телевизия разкритикува хаотичните мерки "на юруш", които се взимат срещу войната по пътищата. Именно заради това тези мерки и нямат ефект.

Само за денонощието на 13 октомври трима души са загинали по пътищата на страната, а 31 души в станалите 26 тежки катастрофи са били ранени по данни на МВР. От началото на годината полицията отчита 5229 тежки катастрофи с 471 загинали и 6649 ранени.

Алкохол и висока скорост доведоха до шестима загинали на пътя

Алкохол и висока скорост доведоха до шестима загинали на пътя

На пътя между казанлъшките села Крън и Хаджидимитрово

"Цялата система за контрол на пътя, всичко правим малко на подхода на юруш. Имаме едно събитие и сега ще разследваме школата, преди имахме събитие с автобуси - слагаме коланите. Няма ли системност, трудно ще се получи", заяви Румен Миланов. В момента това, което се прави е подход на парче, без да е направена и подредена йерархия на опасностите. Според него това е най-важното е да се подходи с превенция, наказания и контрол. "Ако не го направим това нещо, така ще си и говорим", предупреди Миланов.

Той постави акцент върху самоконтрола и вниманието на водачите, върху самата способност да мислят и да осъзнават, че са млади шофьори и трябва да карат внимателно. Според Миланов върху това по никакъв начин няма да повлияе поставянето на камери и заснемането на самите шофьорски изпити. Напротив - смяната на автомобила и отсъствието на учителя по време на изпита само ще ги стресират, а контролът върху фирмите няма да промени особено възпитанието на младите шофьори. Именно върху възпитанието постави акцент Румен Миланов.

Той също заяви, че заслужава внимание въпросът за часовете по кормуване, които са малко.

"Трябва да се нормира правилно необходимият обем от знания, които трябва да придобие младият водач или този, който се обучава. Да, ще е по-скъпо. Но не може да пуснем всеки на пътя", каза проф. Миланов и посочи, че при сегашното положение още по-скъпо излизат катастрофите.

19-годишен моторист се заби в стълб и загина край Симитли

19-годишен моторист се заби в стълб и загина край Симитли

Пътният инцидент е станал рано тази сутрин

Припомняме, в нощта срещу понеделник шестима души загинаха на място в катастрофа при челен удар между два автомобила на пътя Казанлък-Габрово, край Хаджидимово. На този етап се смята, че за катастрофата е виновен единият водач, 19 годишен мъж с шофьорска книжка от малко повече от половин година. В автомобила всички са загинали на място.