Касите на "Топлофикация София" ще работят извънредно днес от 9 до 14 ч., съобщиха от дружеството.

Оттам припомнят, че не се инкасират суми по домовете на клиентите и плащането на сметките за топлинна енергия става само в касите на дружеството.

Мярката цели да улесни софиянци да платят дължимото в почивния ден, съобщи БТВ.

Над 9000 сгради в София са заплашени от спиране на парното, заради натрупаните задължения. В сградите, които са имали 100% неиздължаване към "Топлофикация", топлоподаването вече е спряно.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и проверява "Топлофикация"- София за злоупотреба с монополното си положение.

Ако комисията установи, че дружеството неправомерно ощетява коректните си абонати като ги оставя без топла вода и парно, монополистът в столицата ще бъде глобен с до 300 000 лева.

Всички клиенти на дружеството за топлинно счетоводство "Бруната България", които смятат, че в изравнителните им сметки за парно са допуснати аритметични грешки, могат да посетят днес централния офис на фирмата на бул. "Братя Бъкстон" 85. Между 10 и 14 ч. дружеството обявява Ден на отворените врати.

На място сметките ще бъдат проверени от независими експерти, посочват от "Бруната България". Сметката на потребител, в която бъде открита аритметична грешка, ще бъде коригирана, а клиентът ще получи компенсация в размер на 100 лева.

За аритметична грешка се приема всяко неправилно извършено математическо действие без разлики от математически закръгления.