В този си състав Народното събрание месеци наред показваше, че на депутатите им е липсвала предизборната кампания и че се готвят за нея. Това заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова в сутрешния блок на БНТ.

Според нея народните представители са пропуснали много възможности да се разберат и да работят, а са имали достатъчно шансове да отстъпят и да заровят томахавките. Тя е възмутена, че вместо депутатите да концертират усилия в законодателството, дори е нямало сформирани комисии, където законопроектите да бъдат обсъдени и разгледани. Законопроектите за реформа в специализираното правосъдие няма да има време да бъдат разгледани поради законовите срокове.

Депутатите актуализираха бюджета посред нощ

Депутатите актуализираха бюджета посред нощ

Десетки депутати традиционно отново представиха идеите си за допълнителни средства за редица сектори.

В последните часове и дни народните представители да казват, че не им стигнал един ден, - това на Киселова прилича на поведението на студентите, на които им се пада въпрос и те казват, че ако имали още един ден, са щели да научат и него.

Радев склони на избори 2 в 1, на 14 ноември
Обновена

Радев склони на избори 2 в 1, на 14 ноември

Президентът ще разпусне Народното събрание максимално бързо

Според нея явяването на трета ликвидация/трети избори трябва да отвори очите на избирателите кой какво свърши в парламента. Представете си в сряда в парламента каква предизборна кампания ще се лее, това не е нормално и не се прави така, посочи тя.

По отношение на законовите срокове за разпускането на Народното събрание, доц. Киселова уточни, че дали президентът ще разпусне Народното събрание, считано от сряда или във вторник, считано от четвъртък са детайли. Може да се играе с единия ден, но според мен е необходимо на 15 септември Народното събрание да бъде разпуснато, очаква доц. Киселова.

анкета

Какъв да е графикът за изборите?

Виж резултати

2в1, парламентарни с първи тур на президентските 52.8%

2в1, парламентарни с балотажа 14.4%

В отделни седмици 10.8%

Парламентарните да са първите 5.7%

Все едно, няма да гласувам 16.3%

"Както и да постъпи президентът, ще бъде критикуван, но според мен председателят на парламента трябваше да свика извънредно заседание на Народното събрание, за да може президентът да не бъде критикуван за един ден. Ако президентът бави още, ще бъде обвинен, че бави умишлено, затова и няма смисъл да си го причинява в тази политическа есен", категорична бе доц. Киселова.

Нямало значение дали Кирил Петков е министър при произнасянето на КС за гражданството

Нямало значение дали Кирил Петков е министър при произнасянето на КС за гражданството

Проф. Пламен Киров очаква решението на КС до месец и половина

Във връзка с казуса с гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков, доц. Киселова очаква решението на Конституционния съд с оглед събраните документи, мнения и становища. Тя е противник на двойното гражданство - не може да си представи, че човек може да има ангажименти към две държави. Конституцията засега е предвидила ограничения, каза още доц. Киселова.

Припомняме, заради спора около гражданството на служебния министър Кирил Петков от ГЕРБ сезираха Конституционния съд и той образува дело по казуса.

Пред журналисти самият Петков заяви, че от 21 април 2021 г. се е отказал от канадско гражданство. Преди дни той обяви, че вече има документи от Канада, който е изпратен канадското посолство в Румъния.