КНСБ иска схемата 60/40 да стане 80/20 не само за туристическия сектор, но и за транспортния. Мотивът е, че тези два сектора са пряко засегнати от въведеното извънредно положение и се нуждаят от по-съществена държавна подкрепа.

Те предлагат директно финансиране на работодатели от хотелиерския и туроператорския бизнес (средни и големи фирми с финансови затруднения) на база документално доказани щети и платените данъци към държавата. Пренасочване на товарния трафик към железопътния транспорт и създаване на зелени железопътни коридори. Безвъзмездно целево финансиране за всички оператори, извършващи обществен превоз на пътници по време на извънредното положение.

Социалните партньори одобриха и следните мерки, предложени от КНСБ и насочени към важни за икономиката сектори.

Максимално ускоряване на разплащанията за реализирани обществени поръчки от строителния и индустриалния сектор.

Тя ще допринесе за повишаване на финансовата стабилност в процеса на възстановяване от кризата. Осъществяване на обществени поръчки за инфраструктурни проекти и проекти за енергийна ефективност, съобразени с инвестиционната програма по изпълнението на Стратегията 2030 и за постигането на амбициозните цели на Зелената сделка на ЕС.

Мярката 60/40 да стане 80/20 за туризма, предлага КНСБ

Мярката 60/40 да стане 80/20 за туризма, предлага КНСБ

Идеята е консултирана с работодателските организации

Аргументът е, че мярката ще има положителен ефект не само в областта на енергийната ефективност, но и в повишаване на заетостта и доходите, подобряване на социалната среда и условията на живот на населението. Подобреният достъп и съфинансирането ще допринесат за по-голяма прозрачност на мярката и контрол върху качеството на изпълнение.

КНСБ предлага още да отпадне внасянето на дължими месечни вноски от приходите на енергийните предприятия във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). Те са 5 на сто от продадената електрическа енергия, услугите за достъп и пренос на електрическа енергия и природен газ.

Така мярка към момента не среща одобрението на всички работодателски организации, но и по нея се върви към консенсус. Водят се интензивни преговори с Министерството на енергетиката и има разбиране за необходимостта и важността й.

Строителите най-незаинтересовани от мярката 60/40

Строителите най-незаинтересовани от мярката 60/40

36,6% от хотелиерите и ресторантьорите са се възползвали от мярката

Според КНСБ е нецелесъобразно предприятия от енергийния сектор, които не формират печалба, да бъдат облагани с допълнителни разходи. Припомняме, че фондът бе създаден с цел финансово стабилизиране на българския електроенергиен сектор чрез редуциране на текущия дефицит в НЕК. За първото тримесечие на 2020 г. НЕК излиза на печалба, а приходите във Фонда от продажба на емисии значително надвишават постъпленията от други пера, включително и на тези по чл.36е от ЗЕ.

Припомняме, че на 12 май КНСБ поиска мярката 60/40 да стане 80/20 за туризма. На извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество на 11 май работодатели и синдикати се обединиха около идеята мярката 60/40 за запазване на заетостта да се усъвършенства, за да се увеличи още обхватът ѝ.

Припомняме, че на 5 април стана ясно, че държавата ще поема осигуровките по схемата 60/40. Новината дойде от шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по време на заседанието на правната комисия, която гледа на второ четене промените в извънредния закон. Това бе искане на бизнеса, а предложението направи сутринта депутатът от ДПС Йордан Цонев. Мярката касае засегнатите от извънредното положение фирми и работници.

Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие, макар и с резерви от страна на някои работодателски организации, за мерките на държавата в подкрепа на икономиката.