Хората искат дясноцентристко управление и РБ е част от формулата да се състави такова управление, разбира се при определени условия.

Това каза в сутрешния блок на bTV Меглена Кунева, бивш вицепремиер и председател на Движение "България на гражданите".

По отношение изказването на Радан Кънев, че РБ е "килера на ГЕРБ", Кунева, след като няколко пъти отклони въпроса с припомняне позициите на Найден Зеленогорски, както и с констатацията, че не това е темата на разговора, настоя, че не това е нейният спорт.

"Вие няма да ме изкушите да разговарям чрез обиди", категорична бе Кунева.

"Първо това не е моят спорт, аз се радвам, че в политическия живот съм имала конкретни достижения, които могат да се видят", припомни Кунева.

На въпрос ще използват ли политически трикове предизборно да са срещу ГЕРБ, а след това отново да са заедно, Кунева заяви: Авторът на този трик за радост, не е част от РБ вече.

"Това беше много настойчиво предложение на един от нашите колеги - аз смятам, че аз бях против, защото поначало да се правят такива сметки преди изборите е погрешно. Ние сме били и ще бъдем конкурент на ГЕРБ, ще бъдем партньор, ако така се развият нещата при определени условия и ще бъдем коректив", коментира Кунева.

Тя даде пример с постигнатото подробно коалиционно споразумение. Все пак Кунева призна, че "няма пълно щастие в една коалиция". Според нея една от причините за разпадa на това Народно събрание е антикорупционният закон, който не беше приет.

"Ще бъдем конкурент на ГЕРБ до момента, до който ние отчетливо със своя позиция и своя физиономия приключим този изборен цикъл - ако след това има основание да си партнираме, ще си партнираме, ако няма основание, но дяснoцентристко правителство без Реформаторския блок няма как да се състави", добави тя. 

Като условие за постигането на коалиция Кунева изтъкна приоритизирането на антикорупционното законодателство.

На въпрос, че очевидно и доскорошните им партньори, какъвто е Радан Кънев, не признават постиженията на министрите в РБ, Кунева посочи: "Това е техен поглед, моята задача е да говоря на хората, които искат спокойна сила в дясно и които вярват в това, че с действия и стъпка след стъпка може да се постигне тази държава, която ние искаме да имаме. Ние знаем какво правим".

На въпрос, свързан с Янко Станев, срещу който имаше повдигнато обвинение за купуване на гласове и включването му в Националния съвет на блока, Кунева посочи, че днес имат Национален координационен съвет, а Станев е предложение на СДС.

Ако много настоявате на този отговор - питайте колегите от СДС, категорична бе тя.