Прокуратурата не е изпратила в НАП информация за близо 40 висши държавни служители, за които е имало данни за недекларирани имоти и сметки в чужбина. Това заяви пред bTV председателят на парламентарната антикорупционна комисия Михал Камбарев от "Продължаваме промяната".

Той посочи, че общият брой на проверяваните е 78, като за 38 проверка на данъчните е установила че няма проблем. Оставали обаче други 40, които разследват вече 3 години.

"Интересно е дали прокуратурата не желае да ги разследва, или ги държи по някакъв начин зависими. И в двата случая е зле", обобщи Камбарев.

ДАНС е отказала информация за тези висши служители с мотива, че тече разследване. По темата най-вероятно в антикорупционната комисия ще извикат на изслушване главния прокурор Иван Гешев, както и вътрешния министър Бойко Рашков.

38 политици разследвани за незаконни доходи и всички се оказали честни граждани

38 политици разследвани за незаконни доходи и всички се оказали честни граждани

Става дума за разминавания в подаваните имуществени декларациите, установени от КПКОНПИ

По данни на Камбарев до момента в комисията са постъпили около 100 сигнала за корупция. Сред тях имало и такива от хора, недоволни от сметките си за телефон. Повечето от сигналите обаче били за корупция по висшите етажи на властта.

Припомняме, още през юли месец миналата година от прокуратурата съобщиха, че няма списък с политици със имоти и сметки в чужбина по повод на разкритията на вътрешния министър Бойко Рашков, че има такъв списък и държавното обвинение може да го използва за натиск. Самият Рашков обеща да разкрие имената на хората в списъка след изборите, но така и не го направи. От прокуратурата тогава припомниха, че става въпрос за проверката, инициирана още през 2019 г. от тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров.

От НАП са проверили 27 магистрати и 11 политици за имоти в чужбина, но не казват данни

От НАП са проверили 27 магистрати и 11 политици за имоти в чужбина, но не казват данни

Отказват да разкрият дали са проверявали и кандидат за президент