Разговорите в смесената българо-македонска комисия са прекратени едностранно и безусловно от страна на колегите от страна на Северна Македония. Това заяви пред БНР професор Ангел Димитров, съпредседателят от българска страна.

Припомняме, последното заседание на комисията се проведе в края на ноември миналата година в София, като не е ясно кога ще се състои следващото.

Проф. Димитров посочи, че не е забелязал желание за редовна връзка от страна на македонските си колеги.

"Не са разгледани наши бележки за техните учебници. Вече 4 месеца от страна на нашите колеги не сме получили отговор на изпратения от нас протокол за последната среща", обясни той.

Според него има няколко пречки за работата на съвместната комисия. "Една от тях е нетърпимостта на нашите колеги към термина "обща история", който е заложен в самия Договор за приятелство и добросъседство. По този начин те искат да ревизират самия договор, да го заменят със "споделена история", обясни проф. Димитров.

Македония не дава Гоце Делчев - България си имала Левски и Ботев

Македония не дава Гоце Делчев - България си имала Левски и Ботев

Преговорите на българо-македонската комисия още са в застой

Той обаче бе категоричен, че споделена история може да имаме само с днешната Република Северна Македония, но не и в исторически план.

Припомняме, вчера македонският съпредседател Драги Георгиев заяви, че преговорите в комисията са в застой заради споровете около Гоце Делчев.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Без никакъв напредък за учебниците и за Гоце Делчев

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.