Няма основания за тревога за състоянието на обектите за производство на маргарин и на самите маргарините в търговската мрежа. Това е резултатът от извършената национална проверка в периода 20 февруари - 10 март.
Към момента на проверката функционират само две производствени предприятия в Ямбол. Това са Фирма "Унибел" АД и Фирма „Петтас България"АД. И двете работят съгласно изкискванията.
За всички суровини са представени сертификати, удостоверяващи качеството и безопасността на храните.
На двете фирми производителки на маргарините са издадени предписания от РИОКОЗ. В тях е посочено, че в етикета на продуктите трябва се добави наличието на хидрогенирана (втвърдена) мазнина, съгласно изискванията на Наредбата за етикетиране и представяне на храните
За периода 2006-2008 г. в обектите за производство на маргарини са извършени общо 22 проверки. Взети са 84 проби, които са изследвани по следните показатели: органолертика, влага, киселинност, масленост, перокисно число, готварска сол, коли форми, салмонела, коагулазоположителен стафилококи, плесени. При извършените анализи не са констатирани отклонения.
По време на проверката са били инспектирани и маргарини, внос от трети страни или с произход от други европейски страни. Проверени са над 1250 обекта.
Изводът от проверката сочи, че всички продукти са придружени с документи, удостоверяващи качеството и безопасността на храните - сертификати за качество, декларации за съответствие, спецификации и др.
Относно информацията, отбелязана върху опаковката на маргарините, съставките са обявени в низходящ ред, съобразно тяхното количество.
Върху етикетите на проверените храни е обявено и съдържанието на вложените добавки в храни: емулгатори, оцветители, окислители, витамини регулатори на киселинността, антиоксиданти и консерванти. В хода на проверката е констатирано, че продуктите се съхраняват при температурата, указана на опаковките.
В хода на проверката, в супермаркет на „ЦБА търговия" ЕООД" в Русе, са установени налични количества маргарини "CBA - Light" и "LARA Light", опаковки по 500 г., внос от Унгария, които не отговарят на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните. Върху стоките не са представени необходимите данни на български език.
В резултат е издадено предписание за спиране реализацията на цитираните опаковки маргарин до отстраняване на несъответствията и преетикетиране на продукта.
На управителя на фирмата е съставен акт за установено административно нарушение.
sandiu
на 20.03.2009 в 16:27:07 #9Минувач ,
Трябва да се ограмоти малко повече българина.Това ,че маргарина е по-евтин от маслото кара много хора да консумират маргарин.
НЕ КУПУВАЙТЕ ОТРОВАТА НАРЕЧЕНА МАРГАРИН.
Цепеница
на 20.03.2009 в 16:25:41 #8още преди 20 години д-р БАРИ СИЪРС( откривателя на айказаноидите) доказа на нормалния свят , че маргарините са отрова която не се усвоява от човешкия организъм , а се натрупва и предизвиква канцерогенни образувания. но в кенефланд все още се рекламират наред с народната кайма и народните салами . . ако имах власт бих хранил правителството , парламента и производителите на тези отрови три месеца единствено и само с тях , да видим после как ще разсъждават
most wanted
на 20.03.2009 в 16:07:13 #7иванчо, иии азз тва прочетох
KillKill
на 20.03.2009 в 15:32:51 #6И кво сеа, таа новина да си я намажем на филия, така ли?
scorpio
на 20.03.2009 в 15:30:59 #5а кога маргарините ще бъдат изследвани за тежки метали?... има защо
иванчо
на 20.03.2009 в 15:30:17 #4Аз прочетох Маргините...
Минувач
на 20.03.2009 в 15:24:43 #3Информацията е платена и манипулативна!!! Нещо в повече: наскоро откриха, че в някои маргарини се използва багрило (жълто) което има карциногенно действие. Основната съставка на маргарина са Транс-изомерите на висшите мастни киселини, които се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо ще е на стайна температура. Например течните маргарини са по-малко хидрогенирани и имат по-малко транс изомери от твърдите маргарини. Транс изомерите на висшите мастни киселини са по-вредни за нивата на холестерола от наситените мастни киселини, защото повишават нивата на LDL-холестерола, който е известен като "лош", а понижават тези на HDL-холестерола, който е известен като "добър". Има данни, че транс изомерите на мастните киселини могат да причинят запушвания по кръвоносните съдове, да причинят диабет от тип 2, да увеличат трайно кръвното налягане, както и да увеличат сериозно риска от сърдечнo-съдови проблеми. Транс-изомерите на мастните киселини затрудняват биосинтезата (производството от организма) на арахидоновата мастна киселина (имаща отношение към растежа), както и метаболизма на другите мастни киселини. Намаляват чувствителността на клетките спрямо инсулина. Увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Специалистите по хранене и диететика алармират растящи деца и юноши да избягват или ограничават консумацията на маргарини. Индивиди в зряла възраст да не използват маргарините като ежедневна и основна храна, а да редуват консумацията им с такава на естествено краве масло.
IMPERIOR7
на 20.03.2009 в 15:23:47 #2Ммм дааа, има ли хора които още го консумират, това наистина е отрова.... забранете го със закон бре!
Bender
на 20.03.2009 в 15:15:25 #1МАРГАРИНА Е ОТРОВА, ОТРОВА, ОТРОВА, ОТРОВАААААААААААААААА ЗА БОГА НЕ КОНСУМИРАЙТЕ ТОЗИ БОКЛУК