Близо 150-200 медицински сестри, лекари и специалисти по здравни грижи излязоха на национален протест пред сградата на Министерския съвет. Те бяха подкрепени от акушери, лаборанти, физиотерапевти и други професионалисти по здравни грижи.

Под непрестанния дъжд в центъра на София събралите се изразиха негодуванието и възмущението си, че отпуснатите финансови средства за увеличаването на заплатите им не са достигнали до тях.

Припомняме, в началото на месец април правителството гласува на редовното си заседание 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Премиерът Бойко Борисов заяви, че икономиката се развива добре и това позволява да се направят допълнителни разходи по бюджета на здравното министерство за тази година.

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри
Обновена

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри

Правителството отпуска 50 милиона лева към субсидията на болниците

Демонстрантите издигнаха и плакати с надписи, сред които "Да на милосърдието, да на достойния труд, да на достойното заплащане", "Не ни прогонвайте в чужбина, защото ако всички си тръгнем, здравеопазването умира", "УМБАЛ Бургас АД докога нощен труд за жълти стотинки" и други.

Едно от основните им искания е за еднакви начални заплати за професионалистите по здравни грижи в цяла България, равняващи се на две минимални месечни възнаграждения.

Протестиращите настояват и за промяна в Закона за съсловната организация, промяна в начина на заплащане на полагания нощен труд, както и за самостоятелни сестрински практики.

Медицинските сестри излизат на нов национален протест

Медицинските сестри излизат на нов национален протест

Те са недоволни от преговорите със здравния министър

Протестът на здравните работници продължава вече няколко часа.

От сградата на МС те тръгнаха по централни софийски улици, като блокираха за кратко някои такива.

Недоволстващите спряха пред сградата на Министерството на здравеопазването, където настояха за среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Никой обаче не излезе то ведомството да говори с тях, съобщи БНР.

Тогава протестиращите захвърлиха белите си престилки пред вратата на министерството и символично подадоха колективна оставка.

Здравните служители са категорични, че ще продължат с недоволството докато не бъдат изпълнени всичките им искания.

Очаква се следващата седмица действията им да се радикализират, допълват от общественото радио. Възможно е да се стигне до гладни стачки и масови оставки.

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

Протестите продължават, увериха медсестри