Днешният 17 февруари се отбелязва като ден на спонтанните актове на доброта (Random Acts of Kindness Day) - една от новите инициативи на международните благотворителни организации.

Този празник има глобално значение и се чества, независимо от националност, етническа принадлежност или религиозни убеждения.

На този ден трябва да се опитаме да сме по-добри, мили и безкористни и то без да очакваме в замяна същото, призовават организаторите

Добрите дела сами по себе си трябва да Ви доставят удоволствие, и в същото време давайки нещо на другите хора или помагайки им, Вие не трябва да очаквате награди. Това е истинската добротa, допълват те.

Стресът, умората и раздразнението от ежедневието най-често ни правят равнодушни към проблемите на другите хора до момента, в който се окаже, че самите ние се нуждаем от протегната ръка. И тогава търсим подкрепата на хора, за които „безкористна помощ", „състрадание" и „отзивчивост" са не просто думи, а смисъл на живота, призвание и мисия.

Едни от тях са българите и техните приятели от различни държави, обединени в сдружение „Самаряни", припомня БНР.

Награда на общността „Добрият самарянин" получи приемният родител Марина Димитрова, събрала най-много гласове в онлайн гласуването на кампанията.

Връчена е и допълнителна статуетка за цялостното социално дело на американското семейство Джонатан и Даниела Августин, благодарение на които сдружение „Самаряни" намира приятели и зад граница и които привличат международни хуманитарни организации като американската благотворителна организация Фондация „Деца на света" и европейската организация „Самарянска дейност", Германия.

С финансовата им подкрепа успешно се развива дейността на сдружението по дългосрочна грижа за децата и семействата в неравнопоставено положение, подпомагане на социално слаби и болни хора в цялата страна.