Напрежението между Русия и НАТО с епицентър Украйна, коментира пред БТВ бившия външен министър на България Надежда Нейнски

Все още текат дискусии какви са шансовете Русия да започне пълномащабна война в Украйна или ще търси провокация от Донецк и Луганск, но всички са единодушни, че Русия се стреми определено да дестабилизира Запада.

Кризата в Украйна не засяга единствено и само страната Украйна, това е криза на сигурността в Черно море, това е европейска криза, това е криза, която се стреми да се разшири в евроатлантическото пространство. Затова и съюзниците са толкова бдителни и Европа показа едно неочаквано единство по отношение на позицията си за кризата Русия-Украйна.

На този етап има отделни изказвания, но няма позиция на българското правителството за кризата НАТО-Русия, затова се правят и паралели с другата държава спомената от Русия - Румъния, която реагира много категорично срещу на практика заплахата на Русия срещу държави като България и Румъния.

Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния

Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния

Като част от предложенията за сигурността, които обсъжда със Запада

Румъния каза, че е в контакт със своите съюзници и би приела разширяване на присъствието на съюзници на своя територия.

Представителите на правителството в България не си дават сметка, че кризата може да има множество и различни аспекти. Кризата може да бъде икономическа, военна, енергийна, а също така да е свързана и с миграция.

Само единство и солидарност може да ни гарантира сигурност. НАТО за пореден път тук показа, че е сдържащ отбранителен съюз. Предлага помощ на всички свои съюзници, така че всеки един да се чувства спокоен в една такава криза, която може неочаквано да се разшири.

Необяснимо е поведението на България. Модернизацията на българската армия ще стане единствено през партньорството със съюзниците ни. Очаквам правителството да има много по-ясна и категорична позиция.

Според Нейнски Русия отдавна се намесва в политическите процеси на Балканите, което е в основата на много от проблемите в региона.

Позицията на България като съюзник в НАТО е меко казано доста странна, България не демонстрира интерес за националната си сигурност, защото не става въпрос само за кризата Русия-Украйна, а и за регионалната сигурност, това е Черно море, става въпрос за европейската сигурност и сигурността на НАТО, от която ни е сме част.

Не приемаме ултиматуми, отсече и Радев

Не приемаме ултиматуми, отсече и Радев

Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО е неприемливо

България не показва единство със своите съюзници, а единството е най-сигурният гарант за българската сигурност. Вместо това ние мълчим на изказвания на руския посланик по телевизията, Русия говори за България в трето лице, говори с НАТО за България.

Русия ни казва, че трябва да имаме прагматичен подход, но по начина по който тя го разбира, казва ни, че при добро поведение ще имаме газ на евтини цени, а при непослушание ще се повишат цените.

България най-малкото трябва да прояви по-голямо национално достойнство, защото сме суверенна страна и като страна членка на НАТО ние сме в правото си да вземем решение къде, кого и как да бъдат дислоцирани войски така че да защитим нашата сигурност. 

Посланик Митрофанова е рупор на политиката в Русия, неотдавна Путин направи такива изявление и никой не се съмнява, че външната политика се прави само и единствено от президента Путин.

Документален филм твърди, че родината на славянската азбука е РСМ

Документален филм твърди, че родината на славянската азбука е РСМ

БАН настоява за бърза реакция от страна на България

Нещо повече, в момента се коментира и темата Македония и не е случаен фактът, че руското посолство в РСМ излезе с позиция, че Гоце Делчев е символ на освободителната война в Македония.

Не знам дали ЕС и НАТО, както се спекулира ни натискали да вдигнем ветото, но се вижда опитите на Русия спекулира с историята на България, да я преиначава и се опитва да предопредели спора между България и РСМ и да се намесва в отношенията между две съседни държави, което не е от вчера.

Тази демонстрация по отношение на Македония, а и неотдавна и Путин бе казал, че славянската азбука е дошла в Русия от македонската земя, тоест това е една провеждана последователна политика от Русия в това отношение.

Тази политика на разделяй и владей на Балканите на практика е в основата на много проблеми, които Балканите имаха през последните години. 

Единството и солидарността с нашите европейски и натовски партньори е единственото, което може да защити националните ни интереси и още по-важно, националното ни достойнство.

Историци предупреждават кабинета за РСМ, Гоце Делчев и историята по принцип

Историци предупреждават кабинета за РСМ, Гоце Делчев и историята по принцип

Николай Овчаров се надява историците и академичната общност в България да окажат необходимото въздействие и натиск на българското правителство да не отстъпва от позицията си за Република Северна Македония