Отворете държавния резерв и освободете необходимите количества от липсващи медикаменти за аптечната мрежа. Това написа във Фейсбук профила си лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите и така ще се решат три въпроса:

  1. Медицински
  2. Психологически.
  3. Социално-икономически. 

Лидерът на левицата обясни, че в медицински аспект всеки ще има достъп до необходимото му лекарство, а в психологически ще се избегне паниката и презапасяването.

В социално-икономически аспект ще се предотврати евентуално покачване на цените, поради повишеното търсене.

Такова поскъпване ще бъде непосилно за джоба на хиляди българи. И не на последно място, ще се избегне евентуална спекула с липсващи лекарства., подчерта Корнелия Нинова.

Тя припомни на управляващите, че съгласно закона за държавните резерви и военновременните запаси лекарствата са стока, която задължително трябва да се съхранява в резерва и са "предназначени за задоволяване потребностите на населението при кризисна ситуация".

БСП настоява за безплатни тестове за COVID-19

БСП настоява за безплатни тестове за COVID-19

Нямало институция, която да поема отговорност за кризата около COVID-19

Припомняме, че вчера здравният министър бе на инспекция по аптеките, за да провери дали има недостиг на лекарства. Той увери, че липса няма.

Причината за проверката е, че във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен недостиг на определени лекарства.

Не закъсня и реакцията на премиера Бойко Борисов, който вчера при посещение в Пловдив изрази своята позиция с думите : "Обяснявайте, че недостиг на лекарства няма, има презапасяване".

Припомняме, че на 11 ноември, здравният министър заяви, че българските граждани, водени от нерационални решения и от страх, изкупуват масово лекарствата, които са на пазара с твърденията, че лекуват коронавирус.