Създава се Национален координационен център за безопасно движение по пътищата. Правителството прие постановлението за създаването му днес като част от мерките за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм до 2020 г.

Центърът ще координира усилията на компетентните държавни структури при прилагането на мерки за превенция, временна организация на движение, координация при усложнени пътни и метеорологични условия, затруднения или блокиране на движението, пътнотранспортни произшествия и аварии на територията на страната, е запосано в постановлението.Той ще работи в режим 24/7, като в реално време служителите да получават сигнали и информация от всички компетентни институции и след оперативна обработка на данните да се предприемат общи действия за реакция.

59 души са загинали при катастрофи за по-малко от месец

59 души са загинали при катастрофи за по-малко от месец

Най-много пътни инциденти стават между 17 и 19 ч.

Центърът не е отделно юридическо лице и ще бъде разположен в сграда на Министерството на вътрешните работи. За неговото обезпечаване няма да бъдат разходвани допълнителни бюджетни средства, няма да бъдат разкривани и допълнителни щатни бройки.В Центъра влизат служители на главните дирекции "Национална полиция" и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР, Агенция "Пътна инфраструктура", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Обособяването на Центъра става на фона на рекордния брой загинали по пътищата този месец - близо 60 души, и драстично увеличения брой тежки катастрофи от началото на летния сезон.

Решават академично проблема с войната по пътищата

Решават академично проблема с войната по пътищата

След агенцията създават и Съвет по пътна безопасност

Преди два дни се създаде съвет за сътрудничество в областта на безопасността на движението по пътищата към Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП), като съветът обединява академичните и научните среди. В началото на годината бе създадена Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" към Администрацията на Министерския съвет, която бе оглавена от Малина Крумова.

В постановлението на правителството пише още, че обособяването на новия Национален център ще допринесе за постигане на приетия интегриран подход "Безопасна система" с визия нула загинали и тежко ранени на пътя - визията е формулирана през 2019 г.

Институтът за пътна безопасност започна преди два дни безпрецедентен 24-часов мониторинг на пътищата.

В петък моторист се заби в бус на АМ "Тракия" и загина. Верижна катастрофа по-рано през деня също взе две жертви.

В нощта срещу събота станаха и две тежки катастрофи в Хасковско, при които двама души загинаха, а други трима бяха тежко ранени.

В събота пък бус с 8 деца катастрофира край Априлци. Към момента двама души все още са в болницата.

Вчера българин загина при тежка катастрофа на бус в Румъния, а други четирима сънародници бяха ранени.