Кристиан Николов, обвиняем за катастрофата, при която загина Милен Цветков, е поискал да бъде освободен от ареста. Молбата е внесена в Софийския градски съд и е насрочено заседание за 2 ноември.

News.bg припомня, че на 1 октомври приключи разследването на катастрофата, която уби журналиста Милен Цветков. Изготвени са всички назначени експертизи и СГП е приключила предявяването и на материали по наказателното производство - общо 25 тома.

Обвинението е по по чл. 342, ал. 3, вр. ал. 1 от НК - умишлено предизвикано пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението.

Обвиняемият и защитата му са направили осем искания, сред които отводи на вещи лица, разпити на свидетели, които вече са били разпитани и други процедурни искания. Има внесена и нова молба за намерение да се направят допълнителни искания. Наблюдаващият прокурор незабавно ще се произнесе по направените искания, бележки и възражения. Едва след това ще бъде възможно да се пристъпи към внасяне на обвинителния акт в съда.

Припомняме, че на 19 април 2020 г. - навръх Великден, Николов, който шофира с коктейл от наркотици в кръвта и превишена скорост, се вряза в колата на Милен Цветков, спрял на червен светофар преди кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Хенрик Ибсен". Записи от видеонаблюдението показват, че Кристиан Николов дори не е опитал да спре или да избегне сблъсъка.

По разследването е обвинена и майката на шофьора - Десислава Николова, като тя е със взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" от 100 000 лв. Николова е обвинена, тъй като е управител на търговскотото дружество, собственик на автомобила.

Обвинения бяха повдигнати и срещу приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата са пътували в джипа към момента на катастрофата, но са избягали от мястото на инцидента, а след това са и отказали да сътрудничат на разследването. Те бяха задържани първоначално, а след това освободени от ареста срещу гаранция от по 10 000.

Готови са експертизите за катастрофата, в която загина Милен Цветков

Готови са експертизите за катастрофата, в която загина Милен Цветков

Журналистът бе пометен докато чакаше в колата си на кръстовище в София

Според разследването, Кристиан е управлявал лека кола марка "Ауди", модел Q7. Той се е врязал в спрялата кола марка "Субару", модел "Форестер". В кръвта на обвиняемия са открити амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин. Според разследването Николов се е врязал в колата на Цветков със скорост значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък - около 99 км/ч. и не се е опитал да намали скоростта или да спре преди кръстовището.

Предстои Софийска градска прокуратура да предяви материалите по делото на пострадалите лица, както и на обвиняемия и неговата защита.