Министър Румяна Бъчварова, колегата й от Австрия Йоханна Микл-Лайтнер и федералният министър на отбраната и спорта на Австрия Ханс-Петер Доскоцил посетиха границата ни с Гърция и разгледаха граничната ограда.

Силовите министри на Австрия се намират на официална визита у нас, а при посещението си в Елхово бяха съпроводени и от военния министър Николай Ненчев

Чуждестранната делегация се запозна на място с инженерното съоръжение на границата с Турция. Те имаха възможност да наблюдават съвместната работа на служителите на ГД „Гранична полиция“ и Министерството на отбраната.

ЕС трябва да помага на страните от първата линия срещу мигрантите, убеден Борисов

ЕС трябва да помага на страните от първата линия срещу мигрантите, убеден Борисов

Борисов прие в МС австрийските федерални министри

Министър Бъчварова информира австрийските си колеги за организираната от България охрана на държавната граница, която е външна за Европейския съюз. 

Йоханна Микл-Лайтнер е дала висока оценка за усилията, които полага страната ни за охрана на границата и изрази увереност, че ако оградата не е била изградена, миграционният натиск е щял да се съсредоточи от тук: "Нашата основна цел е да спрем неконтролируемия поток от бежанци през Европа, независимо от това, че междувременно текат разговори и ние сме осигурили възможността да пресечем и да затворим границата между Македония и Гърция."

Стана ясно, че следващата седмица ще бъде изпратена българска делегация на посещение в Министерството на отбраната в Австрия, за да се говори по въпроси, свързани с подкрепас необходимата техника, която ще се изпрати на българската граница - автобуси, линейки и друг тип необходима техника

Лайтнер е обещала подкрепа по отношенията на усилията на България по охрана и в областта на откриването на фалшиви документи.
Ще се обърне по-голямо внимание и на охраната черноморската граница, тъй като има голяма вероятност част от бежанската вълна да се насочи в тази посока.