Премиерът Борисов поиска подкрепа от Австрия по въпроса за потребностите и допълнителните нужди на страната ни във връзка с миграционния натиск.

Борисов прие в МС австрийските федерални министри на вътрешните работи Йоханна Микл-Лайтнер и на отбраната и спорта Ханс-Петер Доскоцил.
Те по-късно ще отпътуват за Бургас, където ще инспектират Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово заедно с българските си колеги Бъчварова и Ненчев.

Изпратихме хуманитарна помощ за мигрантите на гръцко-македонската граница

Изпратихме хуманитарна помощ за мигрантите на гръцко-македонската граница

Рано тази сутрин камиони с хуманитарна помощ

Премиерът ни е посочил пред австрийските министри, че сме информирали Европейската комисия за тези допълнителни наши нужди, възникнали предвид заложените в националния ни план мерки във връзка с мигрантския поток.

Според българския премиер е важно всички страни на първа линия да могат да разчитат на подкрепата на ЕС за опазването на външните граници на ЕС.

Като външна граница на ЕС, България полага сериозни усилия и прилага стриктно всички разпоредби на европейското и шенгенското законодателство, с цел овладяване на миграционния натиск, е коментирал още Бойко Борисов.

По думите му, макар и към момента да не се забелязват нови тенденции в мигрантския поток, предприемаме подготовка за своевременни действия, ако е необходимо.

Взимат се всички мерки и се засилва ресурсно и организационно готовността по границата срещу опити за нелегално и организирано влизане на мигранти. Приета е законова възможност армията да се включи в извънредните мерки по границата в случай на масиран миграционен натиск, изрежда Борисов.