Националната детска болница ще бъде в нова сграда, а старата ще бъде бутната. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след обществено обсъждане за изграждането на Националната многопрофилна детска болница.

Нямаме време да се отказваме от абсолютно нищо. Няма да губим време освен в посока събаряне на сградата с изграждане на нова с нов проект, обясни министър Ангелов. Основната ни цел е всички сгради, които са в съседство, да бъдат запазени и да има най-малко щети, подчерта той.

Едва след обсъждането, на което беше показана и разработената от "Главболгарстрой" концепция и визия, министър Ангелов съобщи категорично, че бъдещата детска болница ще бъде в напълно нова сградата.

По думите му консенсусно решение е в рамките на този бюджет по обществената поръчка, старата сграда да се събори, да се проектира нова сграда и да се изгради новата болница, в същия срок и същите средства, обясни здравният министър.

Представиха плана Национална детска болница

Представиха плана Национална детска болница

Здравният министър всеки ден мислил за Националната детска болница

Никакви допълнителни разговори не предстоят с фирмата изпълнител за болницата. Консенсусът е постигнат между строителния инженер, лекари, инженери, експертни съвети и граждански сдружения, уточни здравният министър.

Трябва това, което бъде построено, да отговаря на съвременните архитектурни изисквания, да бъде спазен срокът на договора и да не бъдат давани повече пари от българските данъкоплатци, по мнението на проф. Ангелов.

"Старата сграда на детската болница ще бъде бутната", категоричен бе здравният министър и посочи, че най-важното е бързото изграждане на болницата. 42 месеца е срокът по договор за изграждане на Националната детска болница и здравният министър няма опасения, че може и да не бъде изградена в срок.

Националната детска болница - 40-годишен резил

Националната детска болница - 40-годишен резил

Безспорна е нуждата от болница, спорни са въпросите по изграждането й

Консултативният орган ще бъде общественият съвет и той ще включва всички заинтересовани лица, включително експертни съвети и обществени, съсловни и граждански организации. Общественият съвет няма да бъде съставен с постановление и той ще консултира всички етапи от строителството до приключването на проекта. Общественият съвет няма да взима ключовите решения, свързани с бъдещето на детската болница.

Много е важно, когато взимаш решения, да носиш отговорност. Законът ще бъде спазен в неговата цялост, завърши здравният министър, като подмина запитване за това дали има предвиден срок за събаряне на старата сграда.

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница

Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница

Ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните болници

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка да бъде спряна, тъй като сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

След това лекари, родители, архитекти излязоха на протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

На 27 май тази година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.