Здравният министър проф. Костадин Ангелов няма ден, в който да не е задавал въпроси и поставял задачи във връзка с изграждането на Националната многопрофилна детската болница. Той има своя визия за това как и какво да се случи, за да се подобри детското здравеопазване, с което да бъде намалена детската смъртност.

Проф. Ангелов вярва, че е обща отговорност да създадем детска болница, в която децата да получават качествена, навременна и комплекса медицинска грижа.

Родителите трябва да бъдат спокойни, че децата ни са в ръцете на най-подготвените професионалисти и за диагностиката, лечението и възстановяването на децата им се работи по европейски стандарти, каза проф. Ангелов на обществено обсъждане във ВМА, посветено на изграждането на Националната детска многопрофилна болница.

С апаратурата в болницата могат да бъдат лекувани всички състояния и патологии при децата. Лекарите и сестрите, грижещи се за най-малките, да имат самочувствието на колегите, работещи в клиниките на Запад и условия за развитие, настоя проф. Ангелов.

"Каузата е национална, тя е на всички нас", категоричен бе здравният министър и допълни, че залогът е здравето на децата, а отговорността е наша.

Националната детска болница - 40-годишен резил

Националната детска болница - 40-годишен резил

Безспорна е нуждата от болница, спорни са въпросите по изграждането й

От "Главбулгарстрой", изпълнител за изграждането на Националната детска болница, заявиха, че ще вложат цялото си старание за изграждането й. Имаше много уроци, на които се научихме, изпитанията продължават с най-сериозната криза в човечеството - кризата с коронавируса, признаха от компанията.

В болницата се предвижда да има над 36 отделения, клиники и сектори, детски кътове за игра, приемно-консултативен блок, кабинети за рентген, роботизирани и хибридни операционни зали. От "Главбулгарстрой" имат за цел всички етажи на болницата да бъдат максимално привлекателни за децата.

Основният въпрос по време на дискусията беше отново дали да се използва недовършената сграда на бул. "Пенчо Славейков" или тя да бъде бутната и на нейно място да бъде построена нова.

Противниците на продължаването на стария проект твърдят, че сградата не отговаря на изискванията, структурата е опасна, а таваните не са достатъчно високи. Преди време дори и премиерът Борисов се намеси в спора и обеща построеното да бъде съборено и да си строи изцяло нова сграда.

Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница

Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница

Ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните болници

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка да бъде спряна, тъй като сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

Протестирщите срещу проекта за детска болница готови да стигнат и до Европейския съд

Протестирщите срещу проекта за детска болница готови да стигнат и до Европейския съд

Според адв. Петрова има вариант договорът да бъде прекратен

След това лекари, родители, архитекти излязоха на протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

На 27 май тази година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.