Различни организации и фондации излязоха със становище във връзка желанието на Република Северна Македония за асоцииране в Европейския съюз. В своята декларация те изразяват подкрепа към нашата съседка, но отбелязват, че тяхната европейска интеграция не може да бъде за сметка на целенасочено фалшифициране на исторически събития и документи.

От организациите акцентират върху факта, че все още не е направен задълбочен анализ на процесите, протичали на територията на Република Северна Македония от 1944 г. до днес, а именно:

  • Съществуването след 1944 г. на нелегални освободителни организации на територията на днешната Република Северна Македония, като членовете им са се декларирали като българи и като такива са подложени на преследване;
  • Многобройни данни за нарушаване на човешките права на македонските българи от 1944 г. до днес, в т.ч. документирани репресии, съдебни процеси и др., като последните примери са от 2021 г.
  • Наличието на легално македонско освободително движение в лицето на Македонските патриотични организации в САЩ и Канада, но развивали дейност и в Австралия, Аржентина, Белгия, Бразилия, Нова Зеландия и др. Негови представители са връчвали десетки меморандуми в ООН, Европейския съвет и на редица правителства. Срещали са се с президенти, премиери, конгресмени, губернатори, учени и др. като в тази си дейност винаги са отстоявали българската идентичност на по-голямата част от населението на днешната Република Северна Македония.
  • Съществуването на полулегално македонско освободително движение в Европа, ръководено пряко от Иван Михайлов, като са издавани вестниците "Macedonia" на английски, италиански, немски и френски и "Независима Македония" на български.
  • Наличието на многобройни документи за сътрудничеството между македонското освободително движение с това на словенци, хървати, а отчасти и на албанци и черногорци срещу сърбокомунизма като общ потисник, в които се говори за българи.
  • Съществуването на многобройни материали в западните медии след 1944 г., в които е констатирано провеждането на репресии срещу българи на територията на днешната Република Северна Македония, достигащи до геноцид.

В тази връзка те апелират към официалните власти в Република Северна Македония и настояват да:

  • Възстановят унищожените български паметници;
  • Реабилитират жертвите и репресираните заради българското им самосъзнание;
  • Създадат комисия за помирение между страните в конфликта на територията на Република Северна Македония от 1944 г. до днес.
  • Предоставят правото на тези свои граждани, които въпреки репресиите са съхранили своето българско самосъзнание, свободно да го изявяват и съответно да могат свободно да наричат майчиния си език български.
  • Наложат на своите представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси воденето и публикуването на протоколи от нейните заседания, за да може широката общественост да се информира за поведението и аргументите на всяка от двете страни;

От организациите призовават и демократичните правителства по света да окажат съдействие.

ПОДПИСАЛИ:

Българска национална платформа за обединение и развитие: Спас Ташев

Фондация "Македония": Виктор Стоянов

Македонска патриотична организация "Пирин", Чикаго: Красимир Костов

Сдружение на македонците със славяно-българско потекло за интеракция между културите "Интеракция", Охрид: Томе Блажески

Сдружение на македонските българи за междукултурно взаимодействие "Интеракция", София: Владо Тренески

Съюз на ветераните от войните на България: Петър Пандурски

Асоциация на комуникационните и информационни специалисти: Бойко Симитчиев

Културно-просветно дружество за българите в Албания и Косово "Огнище": Георги Стаменов

Инициатива Върховен Македонски Комитет, Кочани: Горан Серафимов

НО "Военен съюз": Александър Димитров

Българо-Американска лига, Флорида: Васил Велков

Културно-информационен център "Босилеград": Иван Николов

Клуб "Родолюбие и отечествознание": Владимир Чешмеджиев

Боянски клуб за подкрепа на българската държавност и нация: Миломир Богданов

Братство "Хайдути", Битоля: Зоранчо Маринков

Братство "Хайдути", Благоевград: Бранимир Аслански

Братство "Хайдути", Чикаго: Никола Масларски

Фондация "ВМРО": Юлиан Ангелов

Припомняме, на 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. и имаше за цел да изглади противоречията между двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че разговорите зациклят, но и че компромис не може да се направи.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Миналата седмица на двудневно посещение у нас бе и министър-председателя на Албания Еди Рама.

По-рано днес със северномакедонския премиер Зоран Заев се срещна служебният премиер Стефан Янев и соцлидерката на БСП Корнелия Нинова.