20 от контейнерите с отпадъци на пристанище Варна-запад напуснаха България и ще бъдат върнати в Италия, съобщи от Апелативната прокуратура във Варна.

За тези контейнери се води досъдебно производство. В момента на пристанището се намират само 25 от общо 127-те контейнера с италиански боклук. Днес е дадено разрешение за реекспорт от Районната прокуратура във Варна и следващата седмица се очаква и последните контейнери с италиански отпадъци да напуснат България и да бъдат върнати в Италия.

Припомняме, че товарът е пристигнал на варненското пристанище на 9 октомври 2019 година от италианския град Салерно. За получател на товара в документите е посочена фирма "Блацион" ООД със седалище София.

Досъдебно производство за боклука на пристанище Варна

Досъдебно производство за боклука на пристанище Варна

Става въпрос за 25 контейнера незаконен боклук от Италия.

Сигналът е подаден на 16 януари до Районна прокуратура - Варна. Става въпрос за 25 контейнера незаконен боклук от Италия. Досъдебното производство бе образувано на 17 януари 2020 г.

Разследването продължава и на територията на Италия и Северна Македония.

Припомняме, за незаконен внос на отпадъци от Италия се заговори в началото на декември 2019 г, когато италианските власти заловиха незаконно натоварени във влак 815 тона боклуци, предназначени за България. Търговската стойност на боклука се изчисли на 130 хиляди евро. От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците и отрекоха при тях да е постъпвала официална информация по случая.

През януари вносен италиански боклук бе открит и на пристанището в Бургас.