Лясковското село Джулюница бе домакин на пътуващия кулинарен фестивал "Пъстра трапеза на гости на моя град".
Програмата включва уникална кулинарна изложба на регионални ястия, представени от местни жители. Майсторите подредиха каша от копър, салата от зеле и печен пипер и палачинки с кайма и ориз, рула от сланина и панирана цаца, дело на домакини, лозови сарми с овче месо в гювеч, съобщава БГНЕС.
Всяко издание на пътуващия фестивал се превръща в истински празник не само на кулинарията, но и на традициите. Именно това е идеята на организаторите. Вече трета година Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите (А.Р.И.З.-7) предоставя поле за изява на местните общности, желаещи да покажат своите рецепти, фолклор и обичаи пред една по-широка публика.
В инициативата участват много млади хора - предимно ученици и студенти от професионални училища по готварство, които с готовност се включват в състезателната програма на фестивала, допълва БНР.
Обикновено от 100 до 200 различни ястия от даден район на България отрупват „пъстрата трапеза" на фестивала, изкушавайки гости от страната и чужбина.
За туристите това е чудесен повод да дегустират типични нашенски, домашно приготвени вкусотии от екологично чисти храни и да се докоснат до магията на българския фолклор.
ТеНеТеМе
на 24.07.2011 в 18:37:10 #1Ууууу, потекоха ми лигите по мекиците от снимката.
И малко прясно овче сирене. 