По данни на управителя на местното ВиК Борислав Иванов ежедневно се отстраняват по 15- 20 теча на територията само на община Перник, съобщи БНР.

С горещините скочиха и авариите. Седем аварийни екипи работят по отстраняването на течовете, уточни той.

В момента три от багерите са за ремонт. Това нещо ни забавя, още повече и сезонът е такъв, че има и много отпуски , заяви Иванов.

Авариите ще намалеят след като приключи започналата подмяна на част от амортизираната вътрешна водопроводната мрежа в града. Паралелно с това ще намалеят и загубите на вода, коментира той. Благодарение на подменените в отделни участъци тръби в последните седмици разходът на вода от язовир "Студена" е намалял със 100 л/сек. Заради горещините рязко е намалял и притокът.

Това не трябва да буди притеснение, тъй като наличният в момента обем в язовир "Студена" е близък до максималния, подчерта Иванов и отново апелира към населението да си плаща сметките. Към днешна дата задълженията на битовите абонати към ВиК възлизат на 9 млн. лв.

Припомняме, че Перник беше на воден режим близо 7 месеца, след като нивото на язовир "Студена" стигна до критичен минимум.

Режимът беше въведен ноември миналата година и беше съпроводен с граждански протести, арест на бившия екоминистър Нено Димов и изграждане на нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, който докара софийска вода до града.

Припомняме, че на 16 юни бяха направени и последните тестове на новия водопровод.

От миналата година област Перник е в криза, след като бедствено положение бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерския съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". То беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.