Водната криза в страната се задълбочава. Това коментира пред медиите областният председател на АБВ-Перник Петър Първанов. Той обясни, че проблемът вече в назрял и от страна на Министерството на околната среда и водите алармира за очертаващи се сериозни разходи за ограничаване на бедствието и справянето с проблема.

Въпросът е, че никой от тях към този момент не направи анализ дали стоте километра водопровод от яз. "Камчия" към Бургас тече и дали има загуба там. Очертаха се и други неща като това, че яз. "Камчия" се източва от ВЕЦ-а, който е построен до него. Имаме справка от 5 години назад, че това не е точно така. Проблемите са на друго място и в други институции. Основният проблем за мен е, че никой не реагира навреме. Хората, които са в този сектор, определено са некадърни и нямат място там".

Първанов коментира тенденцията в навечерието на зимните празници поне един град в държавата да остава без вода за битови нужди. Той изрази недоумение за липсата на прогнози по водните запаси и равнища. Знаете как се похарчиха 100 милиона за меко казано смешни инвестиции. Една част от тях бяха 30-те милиона за връзката със София, която връзка реално се оказа не само неработеща, но и неефективна и некачествено изпълнена. Реално в моментите, в които тя работеше, се оказа, че захранва 30 % от града ни, а останалата част не работеше. Добре, че природата и Господ се смилиха над града ни. Независимо от похарчените 100 милиона, единствено те успяха да напълнят язовира и градът да се спаси от още по-трагично бедствие.

Петков коментира, че тръбопроводът към Бургас ще е поредното доказателство, че в България се строи, за да се ремонтира и се граби. В пернишкия случай в първия месец имаше аварии всеки ден. Фактът, че в Перник и сега в Бургас е ангажирано едно и също лице - Нанков, е гаранция, че грабежът е неизбежен. Той лично отговаряше за провала в Перник, за което не последва никаква отговорност. Сега той лично ще отговаря и в Бургас. От 60-те милиона, ще станат 100. Въпросът е колко ще бъдат откраднати. Вместо да се вземат мерки за водната сигурност на регионите, всички мерки са адресирани към грабежа. От справка много ясно се вижда, че е много грозна политическа спекулация, че водноелектрическата централа е причината за обезводняването на яз. "Камчия".

Част от Перник и още 7 села остават без вода

Част от Перник и още 7 села остават без вода

Причината - ремонти в кв. "Караманица"

Като се направи сметката, се вижда, че водата, която е използвана от ВЕЦ-а, впоследствие влиза във водноосигурителните мрежи към Варна, Бургас и селата. Всеки един месец през тези пет години е видимо. Още повече, че турбината на тази централа е една и информацията, с която сме се сдобили, показва, че има байпас на стотина метра преди пречиствателната станция, турбината и впоследствие цялата вода до литър се връща в газопреносната мрежа. Източникът, който не е използван от МОСВ като предпазна мярка за съхраняване на по-голям обем вода, е екологично-водното количество, тоест това е количеството, което е пускано в реката.

Темата с язовирите бе поставена на пред план тези дни, особено след като Ревизово съобщи, че се очаква водна криза в Бургас.

Ексминистърът заяви, че морският град няма да преживее ужаса на Перник.

Припомняме, че Перник беше на воден режим близо 7 месеца, след като нивото на язовир "Студена" стигна до критичен минимум.

Режимът беше въведен ноември миналата година и беше съпроводен с граждански протести, арест на бившия екоминистър Нено Димов и изграждане на нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, който докара софийска вода до града.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерския съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". То беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.