Компенсаторни такси вече могат да се плащат и в пунктовете на националните доставчици на услуги, където се заплащат пътни такси, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Досега те можеха да се плащат само на място при мобилните екипи на НТУ чрез POS терминал с дебитна или кредитна карта или по банков път. Чрез плащането на компенсаторна такса през пунктовете за продажба на националните доставчици на услуги потребителите ще могат да я платят по-бързо и на повече места.

От АПИ посочват, че при движение по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса - електронна винетка или тол такса, както и при грешно декларирани данни за ППС на нарушителите се дава възможност да платят компенсаторна такса. По този начин собственикът или водачът на превозното средство, с което е извършено нарушението, се освобождава от административно-наказателна отговорност. Нарушителите се санкционират чрез електронен фиш, който се издава в отсъствието на водача или на пътя в момента на установяване на нарушението от екипите на НТУ.

Електронният фиш е документ за наложена глоба за движение по републиканската пътна мрежа без платени пътни такси, установено чрез стационарните контролни рамки, който се издава на собственика на превозното средство. В 14-дневен срок след получаване на електронния фиш нарушителите също имат право да платят компенсаторна такса, за да избегнат по-висока санкция.

Вече има договор за 24-часов мониторинг на тол системата

Вече има договор за 24-часов мониторинг на тол системата

Към IT експертите в Националното тол управление прикачват и колегите им от КАПШ

Размерът на компенсаторните такси в зависимост от типа на превозното средство е:

Лек автомобил до 3,5 т - 70 лв.

Товарен автомобил над 3,5 т до 12 т - 150 лв.

Товарен автомобил над 12 т с 2-3 оси - 450 лв.

Товарен автомобил над 12 т с 4 и повече оси - 750 лв.

ППС за превоз на пътници с повече от 8 места до и над 12 т - 150 лв.

Ако не платят компенсаторна такса, на нарушителите се налага акт за административно нарушение и 300 лева глоба за леките автомобили и от 750 лв. до 3000 лв. при тежкотоварни превозни средства над 3,5 т в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.

Превозвачите остават подозрителни към тол системата

Превозвачите остават подозрителни към тол системата

Надяват се Бойко Борисов да ги чуе

Компенсаторна такса може да се плати и по банков път, като се посочва номерът на електронния фиш. Сметката на Национално тол управление за отчитане на плащания по банков път на санкции е IBAN : BG 50 BNBG 9661 3100 1658 01.

Проверка за издадени електронни фишове може да се направи на сайта www.bgtoll.bg от бутона "Проверка за нарушения". Справката може да бъде извършена след въвеждането на регистрационния номер на автомобила и ЕГН на собственика на превозното средство или ЕИК, ако автомобилът е регистриран чрез юридическо лице. Статусът на нарушението може да бъде проверен и при връчен електронен фиш, като се посочи номерът на нарушението и личните данни на собственика.

Предвижда се до края на март 2021 г. да заработи актуализираната версия на сайта www.bgtoll.bg, където потребителите ще да могат плащат компенсаторни такси и онлайн, както става плащането на е-винетки и маршрутни карти.