Джок Полфрийман е осъдил България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това съобщи адвокатът му по делото Адела Качаунова, позовавайки се на БТА. Осъдителната присъда е заради нечовешко и унизително отношение в Софийския централен затвор.

България трябва да заплати на Полфрийман обезщетение от 5200 евро, но парите ще отидат при родителите на студента Андрей Монов, за чието убийство Джок Полфрийман беше осъден и изтърпя наказанието си, но все още изплаща кръвнина на близките.

Припомняме, Джок Полфрийман през септември месец 2019 години беше предсрочно освободен от затвора по 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров атакува решението на Апелативния съд пред ВКС, върховните съдии отказаха да възобновят производството и потвърдиха освобождаването му.

След това дирекция "Миграция" на МВР наложи на Полфрийман забрана да напуска страната. Мярката обаче беше обжалвана в съда.

През ноември 2020 г. ВАС окончателно отмени забраната и австралиецът беше свободен да пътува.

Предсрочното му освобождаване предизвика поредния скандал в България. Повече от година Полфрийман продължи да живее в България, но се оказа, че е напуснал страната началото на тази година.

Полфрийман вече е осъждал България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург - магистратите приемат, че е нарушена неговата свобода на изразяване. Той е председател на Българското затворническо сдружение за реабилитация.