В района на бежанския център в „Овча купел” ще има постоянно полицейско присъствие и жандармерия.

Това стана ясно от думите на директора на СДВР старши комисар Младен Маринов, който коментира ситуацията в центъра пред Нова телевизия.

С КПП-та, конна полиция и водомети защитават бежанците от протеста в "Овча купел"

С КПП-та, конна полиция и водомети защитават бежанците от протеста в "Овча купел"

Заради очаквани провокации промениха мястото на протеста в „Овча купел”

 „Това, което правим е да имаме постоянно полицейско присъствие в района на центъра. След разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова дори увеличихме това присъствие. Ще има и жандармерийски екип в района. Целта е да наблюдаваме настанените в центъра да не нарушават обществения ред и от друга страна – към тях да не се оказва насилие”, изтъкна той.

По думите му голяма част от сигналите за района не се потвърждават.

Под полицейска блокада стотици крещят „пришълците вън“ в Овча купел
Обновена

Под полицейска блокада стотици крещят „пришълците вън“ в Овча купел

Организаторите искат мигрантските центрове да бъдат изведени от София

Най-вероятно живеещите там изпитват страшни неудобства, но те са свързани с поведенческите особености на настанените в центъра, каза още той.

По отношение на вчерашния протест пред бежанския център, комисар Маринов обясни, че е бил използван сериозен ресурс, за да не се допусне ескалация на напрежението, тъй като е имало голяма вероятност от саморазправа и груби нарушения на обществения ред.

 „По-голямата част от чужденците, които стоят в центъра на столицата, в района на джамията са законно пребиваващи и имат съответните документи. Статистиката показва, че през последния месец средно на ден от този район при провеждане на операции хващаме между 20 и 30 нелегално пребиваващи”, разкри Маринов.

В началото имаше хостели, които се занимаваха с незаконно настаняване на лица, имаме изключително голям брой съставени актове за тази дейности. Тактиката се промени и нелегалните вече се настаняват в частни домове, особено в „Модерно предградие” и „Факултета”, коментира още той.