Някои политически сили целенасочено или популиски блокират законодателни инициативи в полза на гражданите. Това заявяват от Асоциацията за защита на потребителите в своя официална позиция.

Те посочват, че тази седмица в правната комисия към Народното събрание един глас не е стигнал, за да бъде прието прeдлoжeниeтo за въвeждaнe на дoбрoвoлнo изпълнeниe нa дългoвe.

От Асоциацията поясняват, че въпросното предложение дава възможност на длъжниците и кредиторите да си уредят взаимоотношенията по безболезнен път - без съдебни процедури, обременяващи длъжника с такси и лихви.

Те посочват, че когато основното задължение е малка сума при съдебни процедури или колекторски фирми, крайното задължение надвишава многократно главницата. Не било ясно обаче по какви формули тези фирми за събиране на дългове изчисляват сумите, които после търсят от гражданите.

Проф. Валери Димитров: Доброволното изпълнение спестява големи разходи на длъжника

Проф. Валери Димитров: Доброволното изпълнение спестява големи разходи на длъжника

Бившият шеф на Сметната палата очаква скоро да бъдат приети законовите промени за това

Въвeждaнeтo нa доброволното изпълнение в същността си представлява извънcъдeбен мeтoд и cрeдcтвa, кoитo ca законово регламентирани, спестяват и на двете страни време, разноски и лихви, които се трупат, докато траят съдебни и изпълнителни процедури, посочва се в позицията.

Според АЗП отхвърлянето на прeдлoжeниeтo за дoбрoвoлнo изпълнeниe е "абсолютно безотговорно" предвид настоящите затруднения на много българи заради кризата.

Те изтъкват, че по този начин са били защитени корпоративни интереси за милиарди на гърба на гражданите и допълват. Бизнесът на колекторските фирми е останал непокътнат, а при евентуално приемане на проекта именно колекторите щели да са губещите.

"Проектът на закон беше от малкото през последните години, които покриваха и защитаваха интересите на всички заинтересовани страни, а те са длъжникът и кредиторът. Затова и беше посечен още в правната комисия на парламента от силно загрижени за бедстващите граждани депутати", завършват с ирония от Асоциацията.

Омбудсманът иска по-строг контрол на фирми за бързи кредити, колектори и ЧСИ

Омбудсманът иска по-строг контрол на фирми за бързи кредити, колектори и ЧСИ

Оплакванията на граждани са се увеличили през извънредното положение