Денонощните дежурства на планинските спасители на Седемте рилски езера приключват в неделя, 12 септември, съобщи БНР.

На практика приключва и активният туристически сезон по циркуса, съобщи говорителят на отряда в Дупница Божидар Джокин, който е и планински спасител. По думите му, сезонът е бил натоварен, но успешен.

Потокът от туристи към Седемтe езера обичайно намалява със захлаждането на времето и с приключване на ваканционния сезон.

Сред посетителите през месеците юли-август е имало и много чужденци.

Като цяло сезонът е преминал без сериозни инциденти.

Планински спасители ще дежурят на Седемте рилски езера

Планински спасители ще дежурят на Седемте рилски езера

Дежурствата ще продължат до края на лятото

Същевременно усилено напредва строителството на базата на Спасителната служба от Дупница на Седемте езера, което започна през миналата година. Комплексът е собственост на Национален парк "Рила". Изграждането му трябва да приключи до края на октомври.

"Вече приключваме и чакаме базата да стане. Изолират я отвън, покривът е готов, ламарините слагат, едновременно работят и вътре - инсталации, водопроводи, гипсокартон. Надяваме се до края на октомври да е готово, преди снега, макар че за снега е относително, той може и през септември да падне. Ние имаме всякаква екипировка, но всичко е разхвърляно, някои неща са в Дупница, някои са в хижата, ползваме там някои помещения. Тогава всичко ще се събере на едно място. Какъв ще бъде статутът на базата, дежурства, трябва да се назначават още хора, за да се работи денонощно." - коментира Божидар Джокин.

Офроуд машините нямат място на Рилските езера

Офроуд машините нямат място на Рилските езера

Георги Звезданов