Не е необходимо да има Велико Народно събрание. Такава позиция изрази понастоящем секретар по правните въпроси в президентството проф. Емилия Друмева в ефира на БНР. Според нея, тук не става дума нито за промяна във форма на държавно управление, нито се променят границите, нито начина на промяна на Конституцията.

ВНС в случая не е на масата, не е потребно и зад него прозира това, което цялото общество спокойно вижда, че, с някой от предходните събеседници (в "Неделя 150") употребихте израза "едно упражнение, което обаче засяга най-високия етаж на публичната власт" и такова упражнение трябва да се предприема само тогава, когато са налице обществена потребност, осъзната необходимост, обстоятелства, които са изрично разписани в самата Конституция, отбеляза Друмева.

По повод машинното гласуване, тя коментира, че присъствието му е средство срещу манипулиране, злоупотреба и най-вече срещу високия брой недействителни бюлетини, които особено при последните избори достигна нива, които силно надвишават стандарти, които са вече определени.

Бивш член на ЦИК: Машинното гласуване не може да е честно

Бивш член на ЦИК: Машинното гласуване не може да е честно

Ще се прочуем с най-скъпите избори в Европа, смята проф. Красимир Калинов

Поставянето на хартиени бюлетини и машините една до друга отнемат до голяма степен предимствата на машинното гласуване заради въведено допълнително правило, че резултатът от гласуването с машините в една секция се определя като се броят хартиените отрязъци като разписки, които машината издава след гласуването и които падат в една кутия. Получава се парадокс, че резултатите от машината ще се определят чрез ръчно броене, което обезсмисля до голяма степен поставянето на машините, подменя целите, които бяха поставени преди година с предходното изменение на ИК и лишава от оправдание големия разход, който ще се направи за доставяне на машините, смята още Друмева.

Още през януари БСП настояваше за въвеждане на машинното гласуване още по време на последното обсъждане в парламента, включително и напуснаха парламента с ултиматум за това.

На 12 февруари премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори.

Кариерните бонуси за членовете на ВСС остават

Кариерните бонуси за членовете на ВСС остават

Правна комисия отхвърли ветото на президента върху закона за съдебната власт

Проф. Емилия Друмева изказа мнение и за бонусите за членовете на Висшия съдебен съвет, по думите й те създават привилегировано положение, различно от общия ред, по който се заемат длъжности в съдебната власт. Това, което прави впечатление и е укоримо, е, че тази разпоредба, върху която бе наложено вето, за втори път е предмет на промяна тази година, като имаме предвид, че вече има дело пред Конституционния съд и становищата, които са представени, включително на президентската институция, почти всички са в посока, че действащата разпоредба, е противоконституционна.

И неочаквано в Народното събрание се прокара изменение, което привидно смекчава този бонус, като дава решението да е в компетенцията на Висшия съдебен съвет. Може да повиши съответния член на ВСС на по-висока длъжност при напускане на ВСС, но може и да не го повиши, поясни Друмева.

С вето Румен Радев върна кариерните бонуси на магистратите от ВСС

С вето Румен Радев върна кариерните бонуси на магистратите от ВСС

Престоят на магистратите във ВСС не е приравнимо на постиженията, които се изискват за повишаване

Според нея това смекчаване поставя още по-голяма зависимост - едни членове на ВСС, които "слушат", ще бъдат повишени, а други - няма. С други думи просто законодателят трябваше да премахне този бонус. Затова е възражението на президента, защото се нарушава принципът на разделение на властите, за равенство пред закона, за равно третиране на различните членове на ВСС, защото някои от тях са били преди това във ВКС или ВАС и няма накъде повече да бъдат повишавани. Други могат да се възползват от този бонус. Укоримото е, че оставя преценката на ВСС - за едни може, за други - не, което противоречи на основни правила в Конституцията, заключи тя.

Припомняме, че на 15 септември президентът Румен Радев наложи вето на кариерните бонуси на магистратите от ВСС.

Преди това съветникът на държавния глава по правните въпроси - Иванка Иванова заяви, че магистратите трябвало да се повишават заради заслуги, а не заради това, че са членове на ВСС.