Софийската градска прокуратура е прекратила на 9 юли разследването срещу бившите началници на "Пътната агенция" Светослав Глосов и Дончо Атанасов за автобусната катастрофа край Своге от 2018 г., при която загинаха 20 души, съобщи "Медиапул".

През май тази година Апелативният съд в София върна на прокуратурата делото за катастрофата. САС отмени решението на Софийския окръжен съд от разпоредително заседание по делото за тежкия пътен инцидент.

На 22 април тази година Софийският окръжен съд остави без уважение искането на защитниците на шестимата подсъдими по делото да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора за отстраняване на съществени процесуални нарушения довели до ограничаване на техните права и тези на пострадалите. С решението на САС обаче се постанови делото да се върне на държавното обвинение за отстраняване на допуснатите съществени процесуални нарушения съобразно мотивите на определението на апелативния съд.

2 години след тежката катастрофа край Своге пътят остава проблемен

2 години след тежката катастрофа край Своге пътят остава проблемен

Секторът за безопасност е недофинансиран, обяснява АПИ

Припомняме, жестоката катастрофа стана на 25 август 2018 г. и при нея загинаха 20 души.

Заради съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на "Трейс Груп Холд" АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

Властите започнаха проверка и във фирмата "Мега-инвест холд ЕООД" в Дупница, която е партньор на "Трейс груп".

Катастрофата и състоянието на пътя станаха повод за оставки и обвинения в корупция - оставки подадоха Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, съответно министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта.

Само ден преди инцидента от неправителствена организация бяха публикували становище, че тази пътна отсечка не е в добро състояние въпреки ремонта за почти 23 млн. евро.

Пътят край Своге все така пълен с дефицити, свързани с пътната безопасност

Пътят край Своге все така пълен с дефицити, свързани с пътната безопасност

Пешеходците трябва да се движат по пътното платно