Софийският окръжен съд реши делото за жестоката катастрофа с автобус край Своге да започне по същество.

Според съда няма основания за прекратяване и връщане на делото. Той мотивира решението си с това, че в хода на досъдебното производство, водено под ръководството на Окръжната прокуратура в София, не са допуснати съществени процесуални нарушения, нито има други обстоятелства, които да са пречка за започване на съдебния процес.

Шестима души са подсъдими по делото. Шофьорът на автобуса е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата и е причинил по непредпазливост телесни повреди и смърт на повече от едно лице, като случаят е особено тежък.

Останалите подсъдими са привлечени към наказателна отговорност за това, че през 2014 г. на път II-16 "Мездра - Елисейна - Своге", са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на пътя.

По досъдебното производство са разпитани над 100 свидетели и експерти.

Повдигат обвинения на шестима за тежката катастрофа край Своге

Повдигат обвинения на шестима за тежката катастрофа край Своге

При инцидента загинаха 20 души

Съдът насрочи делото за разглеждане на 18 май, като определи и резервни дати за следващи заседания.

Припомняме, жестоката катастрофа стана на 25 август 2018 г. и при нея загинаха 20 души.

Заради съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на "Трейс Груп Холд" АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

2 години след тежката катастрофа край Своге пътят остава проблемен

2 години след тежката катастрофа край Своге пътят остава проблемен

Секторът за безопасност е недофинансиран, обяснява АПИ

Властите започнаха проверка и във фирмата "Мега-инвест холд ЕООД" в Дупница, която е партньор на "Трейс груп".

Катастрофата и състоянието на пътя станаха повод за оставки и обвинения в корупция - оставки подадоха Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, съответно министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта.

Сам ден преди инцидента от неправителствена организация бяха публикували становище, че тази пътна отсечка не е в добро състояние въпреки ремонта за почти 23 млн. евро.