Днес се навършват две години от катастрофа край Своге, съобщава bTV.

Припомняме, при тежкия пътен инцидент загинаха 20 души, а 10 бяха ранени, след като автобус излезе от пътя и падна в пропастта при опит да вземе завоя край Своге. 17 от жертвите са от Световрачене - част от фолклорна формация, която се е прибирала от участие.

Съгласно експертизата шофьорът е превишил допустимата скорост, движейки се с 53 вместо с 40 км/ч. Проби, взети от асфалта, показват, че не отговаря на изискванията и стандартите. Независима експертиза заключи, че в износващия пласт вместо натрошен камък има по-евтиния варовик.

Пътният участък край Своге е част от 82-километровия път София-Мездра, който е ремонтиран само две години преди тежкия инцидент от "Трейс Груп Холд". От фирмата увериха, че са изпълнили качествено и в срок целия проект. Малко след катастрофата те преасфалтиха отсечката, но жителите на Своге реагираха, че ремонтът не е качествен.

Повдигат обвинения на шестима за тежката катастрофа край Своге

Повдигат обвинения на шестима за тежката катастрофа край Своге

При инцидента загинаха 20 души

Катастрофа и състоянието на пътя станаха повод за оставки и обвинения в корупция - оставки подадоха Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, съответно министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта.

Според прокуратурата превишена скорост и лоша пътна настилка са причинили катастрофата. Освен шофьора на автобуса на съд отиват още петима души, които са отговаряли за строителството на отсечката.

Председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски заяви, че в момента участъкът е в добро състояние. Той обаче призна, че секторът за безопасност е недофинансиран.

От своя страна Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики заяви, че за две години диалогът между експерти и институции е значително подобрен. По нейни думи все още има проблемни участъци по пътя, но също обясни, че секторът няма достатъчно финансиране.

Година след тежката катастрофа край Своге пътят остава опасен

Година след тежката катастрофа край Своге пътят остава опасен

Гражданите не виждат промяна, няма ги и обещаните пасарелки