Приключила е проверката за трагичния инцидент в Крумовград, при който от взривно устройство загинаха 3 деца, съобщи министърът на отбраната Николай Младенов.

Той каза, че от проверката са излезли доста интересни резултати за това как тези радиобомби са били съхранявани и за начина, по който са описвани.

„Оказа се, че има доста пропуски в схемата на опис на боеприпаси, които не са били използвани за бойни нужди, а за учебни нужди", каза Младенов.

Той заяви, че именно за това министерството подготви и разпространи предупредителни плакати сред населението.

Запитан дали има достатъчно данни за подвеждане под отговорност на военни, Младенов отговори: „Това е работа на прокуратурата".

Зам.-министърът на отбраната Валентин Радев заяви категорично, че ще се търси най-строга отговорност от хората, отговаряли за съхранението на тези устройства.
Той поясни, че устройството, което причини смъртта на децата, много прилича на високоговорител, но всъщност е взривател на противотанкова мина.

Това е много специално устройство, което се използва с дистанционно управление на минни полета. То не е на въоръжение в Българската армия, но за нещастие е имало такива в поделението в Крумовград.

Една от версиите е, че е попаднало там по време на ученията, например Щит 99, съобщи Радев. Той каза, че това устройство е руска разработка, много рядко се среща и се разпознава трудно дори от специалисти.

Министърът на отбраната Николай Младенов, зам.-министрите и висши военни участваха в панихида за загиналите български военнослужещи в Ирак.