Компанията-производител на бойните самолети Gripen - Сааб, заяви, че няма да спре производството им и че има производствен капацитет да отговори на търсенето на клиентите си.

Във връзка с дискусиите в публичното пространство около избора на боен самолет за българските военновъздушни сили от шведската компания изпратиха до медиите позиция, в която се казва, че "изтребителят Gripen C/D на шведската компания Сааб е най-модерният боен самолет, който е на въоръжение днес".

Изявлението е подписано от Даниел Боестад, вицепрезидент на компанията и ръководител за Gripen в Централна и Източна Европа.

"Сааб има добре разработена и устойчива програма за производство на Gripen. В момента Сааб произвежда нови изтребители Gripen E за военновъздушните сили на Швеция и Бразилия." - посочват от компанията.

Припомняме, този вид самолет беше класиран на първо място сред предложените оферти, разгледани от назначеното от президента Румен Радев служебно правителство.

"Очаква се преговорите между България и Швеция да стартират в близкото бъдеще. Сааб ще произведе нови изтребители Gripen C/D за България и ще достави първия боен самолет в срок от 18 месеца след подписването на договора." - се казва още в изявлението.

Обвинения в корупция при избора на Gripen в Унгария и Чехия

Обвинения в корупция при избора на Gripen в Унгария и Чехия

Подкупи за 12.6 милиона евро...

"Изтребителят Gripen e напълно съвместим с НАТО и е на въоръжение в държавите-членки на НАТО Чехия и Унгария. Чешките и унгарските изтребители Gripen са изпълнили редица мисии по "Ер полисинг" над Балтийските държави и Исландия." - посочват от Сааб. 

В Чехия и Унгария обаче сделките за закупуване на Gripen събудиха множество подозрения за корупция.