На 18 януари при специализирана полицейска операция са задържани двама автокрадци в момент на разкомплектоване на автомобили "Нисан" и "Рено" в столичния квартал "Драгалевци".

Единият от тях представлявал оперативен интерес за структурите на МВР. Той имал добри технически познания за разкомплектоване на автомобили, но и за отнемането им.

Това стана ясно на брифинг в СДВР отново заловените вчера автокрадци в София.

Крадци "обезкостиха"  автомобил, докато е бил в сервиз

Крадци "обезкостиха" автомобил, докато е бил в сервиз

Собственикът дава 2000 лева за информация за крадците

Повдигнати са обвинения на Павлин Петров и Райчо Миланов, посочи прокурор Невена Зардова.

По обвиненията двамата могат да получат присъди от 1 до 6 години затвор. Първият е задържан за 72 часа и предстои да бъде направено искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Петров е осъждан Той е осъждан за незаконно отнемане на лек автомобил през април 2019 г., а настоящето деяние е извършено в изпитателен срок на в предходното.

"Павлин Петров - Пери влияе изключително много на оперативната обстановка и в този смисъл СДВР полагат усилия той да бъде изведен от тази среда", включи се отново шефът на столичната полиция Терзиев.

От СДВР припомниха, че в края на март 2019 г. именно Павлин Петров направи опит да избяга, при задържането си. Тогава оказа и съпротива.

Той има и други криминални регистрации. Преди година и половина Петров отново бил задържан, само че този път в гараж при опит да укрие чисто нов авмобил "Хюндай". Присъдата, която е получил Пери била по този случай.

Автокрадецът си сменял методите на кражба, за да не бъде задържан повече от полицията.

Но затова полицията е тука, да се "ъпгрейдва", да ги разкрива и хваща, обясни Терзиев.

Столичната полиция ще вземе по-сериозни мерки в този вид кражби. По данни на СДВР около 180 са по-малко кражбите на коли в сравнение с 2018 г. Има намаление на противозаконно отнетите МПС-та и леко увеличение , почти минимално, на разкриваемостта.

По отношение на отнетите МПС-та на ключ от началото на зимния период столичната полиция имала 4-5 такива случая. Основната цел на кражбите на коли се запазва - разглобяване и продажба на части.