Към момента не може да се говори за "Костинброд 2". Машините, за които партиите вдигнаха шум, не представляват никаква заплаха. Когато влязат в нашия склад (на "Сиела Норма" - б.р.) няма да има никакви проблеми. В това увери изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров пред БНТ.

Според него, ако има една фирма, която е заинтересувана от честни и почтени избори, то това е "Сиела Норма". Ние не бихме компрометирали изборите, при положение, че може години наред да имаме доходи, отчете Тодоров, който не чувства никакъв натиск от партии. Леко е притеснен от диалога с ЦИК, но прокуратурата трябва да разпореди с постановление машините за гласуване тези 228 и откритите 150 машини на летище София, да бъдат прибрани в склада на "Сиела Норма", посочи той.

Машините се произвеждат на другия край на света и Веселин Тодоров не може да знае точния час, в който пристигат. Тези близо 400 машини (228-те плюс 150-те, които бяха открити вчера на летище "София") са със същите цели, но нямат нищо общо с изборния процес. Те ще бъдат използвани само, ако има счупени или повредени машини. Може да бъдат използвани няколко машини само ако ЦИК нареди.

Прокуратурата, "Сиела Норма" и МВР в спор за сигнал за машините за гласуване
Обновена

Прокуратурата, "Сиела Норма" и МВР в спор за сигнал за машините за гласуване

Различни версии кой е нарушителят - МВР или ЦИК

Вече е съгласуване с прокуратурата и ДАНС, машините да бъдат закарани в склада на "Сиела Норма".

Тодоров увери, че няма как машините за гласуване да бъдат хакнати, софтуерът при обработката на данните е изключително надежден и сигурен. Изборите на 14 ноември ще излязат много по-евтини, ако се гласува с хартиени бюлетин. В сравнение с изборите на 11 юли, тези на 14 ноември ще бъдат по-скъпи.

анкета

За трети път през 2021 – как гласувате?

Виж резултати

ГЕРБ/СДС 29.2%

БСП за България 9.1%

Има такъв народ 4.7%

Демократична България 7.1%

ДПС 1.3%

Изправи се! Ние идваме 2.9%

Продължаваме промяната 20.3%

Възраждане 20.4%

ВМРО 1.5%

Друг 3.5%

Припомняме, на 7 ноември лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се подготвят изборни манипулации чрез 228 допълнителни машини, които се съхраняват заедно със закупените за вота устройства.

На следващия ден главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че машините, предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези допълнителни 228 машини не са вкарани там. Те са били на отделен принцип, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, а не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите.