Вторият кръг от преговорите между национално признатите работодателски и синдикални организации се е провел днес в сградата на Българската стопанска камара /БСК/.

Преговорите са относно препоръчителния индекс за увеличение на работните заплати в частния сектор през 2008 година. Това съобщиха от камарата, цитирани от БНР.

Участниците в преговорите отново не са коментирали конкретни числа, тъй като не са достигнали до съгласие относно някои основни принципи.

Синдикатите все още не приемат предложението на работодателските организации за диференциран индекс за увеличение на работните заплати.

Организациите на работодателите искат нискодоходните групи да получат по-високо увеличение, за разлика от високодоходните.

Синдикатите обаче продължават да настояват и четирите компонента, участващи във формулата за определяне на нарастването на работните заплати, да са на база отчетни данни - за изтеклата година, а не на база прогнозни данни - за текущата година, съобщава БНР.

Работодателите от своя страна настояват два от компонентите - стопанска конюнктура и данъчно-осигурителна тежест, да се изчисляват на база данни за текущата година.

Те не приемат предложението на синдикатите при изчисляването на конкурентоспособността на икономиката да бъде изключено селското стопанство.

Аргументите на синдикатите са, че в селското стопанство е нисък процентът на наетите лица - повечето са самонаети, а работодателите се аргументират с факта, че все още аграрният сектор формира сериозен процент от БВП на страната.

Във връзка с наближаващите празници, както и поради отсъствие от страната на част от ръководителите на участващите в преговорите организации, не бе насрочена точна дата за продължаване на разговорите.

Било е решено преговорите да продължат след празничните дни, добавят от БСК.

Четирите компонента, участващи във формулата за изчисление на препоръчителния индекс за увеличение на работните заплати, са - инфлация, производителност на труда, стопанска конюнктура, промени в данъчно-осигурителната тежест.

Според министър Масларова е по-разумно работодателите да увеличат заплатите в частния сектор. Припомняме, че преди седмица министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова прогнозира, че около 70-80% по-скъпо ще струва на българските работодатели да внасят кадри от трети страни.