От събота (16 юни) посетителите на Националния исторически музей ще могат да видят придобилия огромна слава скелет на „вампир", открит в Созопол. Днес той беше изложен пред медиите в присъствието на директора на НИМ Божидар Димитров.

От думите му стана ясно, че созополският вампир съвсем не е единствен. Подобни скелети са открити и в село Дебелт още през 2004-2005 от археолога Петър Балабанов. Той обаче, по думите на Божидар Димитров, не е дигнал шум по случая.

Директорът на НИМ призна, че той самият също съвсем случайно е съобщил пред журналист за находката в Созопол, която обаче веднага е привлякла вниманието на медиите. Ние отразяваме с това не вампир, а вярвания. Това е материално доказателство за нематериално културно-историческо наследство, изтъкна Димитров в коментар за скелета.

Без да обвини пряко медиите, от думите на шефа на НИМ стана ясно, че журналистите не обръщат достатъчно внимание на останалите находки в Созопол. Дори за тези великолепни архитектурни останки, които ще бъдат обект на културно-исторически туризъм в Созопол, няма нито една снимка. Има само на вампира - от ляво, от дясно, посочи Димитров.

В тази връзка той припомни за изложбата „Златото на траките - легендите оживяват", която беше открита в Археологическия музей във Варна.

Това е най-ударната изложба, която някога сме правили, защото включва  всички нови находки, сред които трите римски солници. Припомняме, те са датирани от втората половина на III в. и според археологическата експертиза са изключително редки паметници на римската скулптура и торевтика. До сега в научно обращение има само около 10 такива.

Запитан дали „половинката" на созополския вампир - женският скелет, който също беше открит в Созопол, ще бъде изложен в НИМ, Божидар Димитров не изключи тази възможност. Все пак той изтъкна шеговито: 700 години брак стигат.

Преди дни Димитър Недев, директор на Археологическия музей в Созопол, коментира пред news.bg с голяма доза ирония информациите за открити гробове на кръвопийци.
Той предположи, че най-вероятно приживе двамата убити, чиито скелети бяха открити в Созопол, са се отличавали с различно, напредничаво мислене и поради тази причина може би са били определени за вампири.