Уникалните стенописи от XI-XII в. в Боянската църква не са пострадали при земетресението.
Това е установила проверка на министър Вежди Рашидов.

При посещението си в Боянската църква министър Рашидов и придружаващите го експерти от Министерство на културата са видяли разместени керемиди, а уредничките са показали мястото вътре в църквата, където е имало и паднала част от хоросана, съобщават от МК.

Преди това Рашидов е бил разведен от шефа на НИМ проф. Божидар Димитров из музея.
В резултат от земетресението от тази нощ на отделни места в НИМ е имало разместени експонати, а в някогашната Пленарна зала се е изронила част от мазилката на тавана.
Има и леко засегнат римски паметник, който ще бъде спешно реставриран.

Екипът на проф. Димитров е докладвал на министър Рашидов, че са взети мерки за почистване и възстановяване нормалната дейност на НИМ.

Министър Рашидов е уверен, че последствията от труса са лесно отстраними. Той е възложил на комисия, в която участват и инспектори от ГД „Инспекторат за опазване на недвижимото културно наследство" към МК, да бъдат изготвени подробни доклади с констатации и предписания, след което ще бъдат предприети действия по реставриране.

Проверки са извършени и във всички училища
по изкуствата и по културата. Към момента са установени леки пукнатини в една стена във фоайето на Италианския лицей в Горна Баня, за която министър Рашидов разпореди в максимално кратки срокове да бъде укрепена.