Когато говорим за полицейското насилие и за разследването му, трябва да се избягва политизацията. За това настоя Тихомир Безлов от Центъра за анализ за демокрацията в кратко включване в сутрешния блок на БНТ.

По думите му проблемът с полицейското насилие винаги е била тема за българската полиция. От много отдавна темата е проблем и от самото начало на прехода имаме периодични полицейски инциденти. Въпросът е как може да се разреши проблемът в нашия случай, посочи Безлов. Според него, ако искаме темата да се ограничи в полицейската култура, трябва да се търси някакъв професионален обективен подход.

Безлов е на мнение, че трябва да бъде използван европейски опит, като даде пример със създаването на етически органи извън МВР, което да следи работата на полицейските служители с безпристрастен подход. Така би трябвало полицаите да бъдат окуражавани, да се държат професионално и да избягват подобни полицейски инциденти, каза още Тихомир Безлов.

Четирима полицаи са с повдигнати обвинения за полицейското насилие

Четирима полицаи са с повдигнати обвинения за полицейското насилие

Разследването продължава

Според адвокат Марин Марковски кадрите са недвусмислени - показват, че полицаи нанасят побой върху младежи, а по НК това е престъпление. Най-вероятно медицинските експертизи са за леки телесни повреди. Освен това има и потъпкване на достойнството. "Потъпква се и законът, защото той казва, че държавата брани живота, здравето, честта и достойнството на гражданите".

Според него от видяното на записите се вижда, че задържаните продължават да бъдат бити, въпреки че те вече не представляват риск.

Маринов и Терзийски против политическа употреба на видеото с полицейското насилие

Маринов и Терзийски против политическа употреба на видеото с полицейското насилие

Проверка е направена още през 2020 г. - резултатите са в прокуратурата

"Това е да се унижи и да се смачка психически. Да бъде докаран до състояние, в което да се чувства съсипан и уплашен. Следват психози и неща, които са свързани с много тежки преживявания", добави адвокатът в студиото на Нова телевизия.

Беззащитни хора, които не могат да бъдат никаква заплаха са били малтретирани. Това не бяха действия на полицаи, а действия на бандити с полицейски униформи. Имаше и един садист, който снимаше" - много по-категоричен бе от своя страна адвокат Михаил Екимджиев.

МВР направило опит да скрие записи от протестите 2020 от Хаджигенов

МВР направило опит да скрие записи от протестите 2020 от Хаджигенов

С Бойко Рашков успели да намерят записа на камерите на НСО

Той добави, че е важно да се провери дали тези хора са били полицаи или други частни охранители облечени в униформи, каквито съмнения имаше още миналата година.

Екимджиев подчерта, че не трябва да се подминава и да не се говори "за това садистично снимане на разголеното момиче под колоните на МС.