Поне 50% ще поскъпнат парното и топлата вода от 1 януари следващата година. Това обяви в интервю за предаването "Тази сутрин" Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите. Природният газ отново поскъпна у нас от 1 октомври - този път с 36%.

По закон цените на топлоенергията и тока (за бита) за потребителите се променят два пъти годишна - от януари и от юли. От последното увеличение цената на газа е скочила със 100%.

КЕВР ще се опита да ограничи това увеличение, но едва ли ще го вкара в 20%. Поне 50% ще е. Ако сметката за парно досега е била 300 лв., вероятно от януари ще се увеличи със 150 лв., даде пример Георгиев.

КЕВР се притесни, че шумът около цената на тока само ще повиши цените

КЕВР се притесни, че шумът около цената на тока само ще повиши цените

Информация за цените на 11 август е подадена в ДАНС

Припомняме, в средата на септември Асоциацията на индустриалните консуматори изразиха силно притеснение от значително покачване на цените на електроенергията и природния газ както у нас, така и на европейските пазари.

Преди два месеца на пазара на електроенергия при ценови равнища в сегмента "ден напред" от 335,51 лв./MWh. редица структуроопределящи енергоинтензивни предприятия временно преустановиха или намалиха дейността си.

В средата на август месец работодателите поискаха оставки на ръководството на БЕХ и на министерството на енергетиката заради скъпия ток за бизнеса, след като по-рано обявиха, че спират мощности, принудени от високите цени.

Шефът на АИКБ Васил Велев разкритикува плахостта на служебния министър Андрей Живков и неговия неуспешен опит да смени ръководството на БЕХ. Което пък ръководство обжалва в съда отстраняването си. От БЕХ категорично отричат да имат правото да регулират по някакъв начин цените и да се намесват на пазара.