Спор в пленарна зала за оставката на шефа на Здравната каса. Станимир Михайлов, управител на НЗОК подаде миналата година оставка по лични причини. Оставка подаде и подуправителят Момчил Мавров, който бе предложен и избран от страна на ГЕРБ.

Васил Пандов от ПП-ДБ се противопостави на това само оставката на Михайлов да се гледа, защото НЗОК щяла да бъде на пряко управление от ГЕРБ и техните хора. Затова настоя да се разгледа оставката и на Момчил Мавров. В момента искате да продължите да упражнявате влияние през НЗОК, включи се е и Искрен Арабаджиев, според когото оставало чувството, че се случвало нещо нередно. Гроздан Караджов от ИТН пък съзря в ПП-ДБ закъсняла съвест. Възникна спор между ПП-ДБ и "Възраждане" с чия помощ ще се обезглави Касата. Андрей Чорбанов пък сравни ситуацията с игра на бридж - ПП-ДБ видели, че нямат добър партньор в играта, а срещу тях имало силна ръка.

Служебният кабинет смени представителите на държавата в Надзорния съвет на НЗОК

Служебният кабинет смени представителите на държавата в Надзорния съвет на НЗОК

Правителството си избра и нови представители в НСТС

ИТН решиха да не участват в гласуването по темата. Явор Божанков пък видя брутално кадруване на служебната власт. За какво бяха промените в Конституцията, недоумява народният представител. Изведнъж стана ясно, че Станимир Михайлов си е оттеглил оставката. Кой се обади на Станимир Михайлов да си оттегли оставката, попита в този момент Костадин Ангелов от ГЕРБ. Хамид Хамид каза обаче, че точката вече е вкарана в дневния ред на парламента и оставката трябва да бъде гласувана.

Повече от очевидно е, че ГЕРБ и ДПС искат да овладеят още една институция, според Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Андрей Чорбанов попита колко часове са изгубили законотворците в спор да не се избира Станимир Михайлов за управител на НЗОК. Асен Василев поиска прекратяване на дебата, но това не мина. Присъстваме на някакъв немислимо дебат, включи се и Георги Свиленски от БСП. Защо 9 месеца оставките и на двамата не бяха вкарани в дневния ред, попита той. Заради развода не по взаимно съгласие били тези спорове в сглобката, по думите му. Оказа се, че Станимир Михайлов е дошъл в Народното събрание. От ПП-ДБ поискаха той да бъде допуснат в зала и да отговори на всички въпроси, които интересуват депутатите.

В МЗ не са доволни от оставката на шефа на Здравната каса

В МЗ не са доволни от оставката на шефа на Здравната каса

Общински болници се поддържат на изкуствено дишане, според Михаил Околийски

Костадин Ангелов видя принуда върху шефа на НЗОК. Сътрудник на ПП внесъл оттеглената оставка на Михайлов. Затова ГЕРБ ще искат графологична експертиза. Това е вторият Живко Коцев, това е вторият пудел на каишка, подчерта Ангелов. Няма да полетят пудели към вас от Здравната каса, предупреди депутатът. 

В крайна сметка и след близо 3 часа дебати, депутатите приеха оставката на управителят на НЗОК Станимир Михайлов. Народните представители гласуваха със 115 гласа "за", 53 гласа "против" и без въздържали се. При прегласуването, поискано от парламентарната група на ПП-ДБ, резултатът бе следният:  116 гласа "за", 56 гласа "против" и без въздържали се. Михайлов бе освободен с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. ПП-ДБ гласуваха "против". 

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков определи приемането на оставката на управителя на НЗОК като поругаване на свободната му воля и признак за диктатура.

Припомняме, че преди четири месеца по повод избора на Момчил Мавров за подуправител възникна криза между некоалиционните партньори, като тогава Бойко Борисов и Христо Иванов разрешиха проблема с компромис и двамата - Станимир Михайлов и Момчил Мавров да подадат оставка. След това въпросът бе замразен.