МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани да отложат планирани пътувания до  Турция до нормализиране на обстановката.
С такова изявление излиза министерството ни за пореден път в последните дни след неуспелия опит за военен преврат и въведеното вчера извънредно положение в южната ни съседка.

Настоящото изявление идва само два часа, след като турският посланик у нас Н.пр. Сюлейман Гьокче покани всички в страната си, уверявайки, че мерките не засягат нито ще засегнат чужди граждани.

От българското външно министерство напомнят, че въведеното извънредно положение е в сила в цялата страна, като конкретните мерки все още не са офциално обявени.

Очаква се те да бъдат публикувани утре в Държавен вестник, като в момента турският парламент дискутира предложените от правителството мерки, даващи право на органите за сигурност да извършват проверки и обиски, както и правото да използват оръжие в случай на неподчинение на техните разпореждания.

В Анкара има случай на застрелян водач на МПС, неподчинил се на заповед за проверка, подчертават от Външно.

Възможни са също мерки за ограничаване или пълна забрана на трафика по суша, вода и въздух в отделни райони, с времетраене по преценка на органите за сигурност.

В случай на неотложна необходимост от пътуване, българските граждани следва да се съобразяват с цялата сериозност на въведеното извънредно положение на цялата територия на Република Турция и стриктно да изпълняват разпорежданията на органите за сигурност.

От МВнР уверяват, че своевременно ще уведомява за предприеманите от турското правителство мерки, като българските граждани, влизащи на територията на Република Турция задължително следва да искат разяснения от турските гранични власти за своите задължения.

Предвид предстоящия засилен полицейски контрол и проверки, задължително е българските граждани да носят винаги със себе си документи за самоличност.

Осведомявайте се редовно за актуалните събития в страната и местата, които желаете да посетите.

При необходимост от съдействие българските граждани да продължават да се обръщат към дипломатическите и консулските ни представителства в Република Турция.